Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(10)

Over de auteur
Marc van Zoggel

Marc van Zoggel

Onderzoeker Huygens ING

Marc van Zoggel (1986) studeerde Nederlandse Taal en Cultuur. In 2015 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit Brussel op een dissertatie over de ironische zelfvergroting van Harry Mulisch. Hij is als onderzoeker verbonden aan het project Volledige Werken van Willem Frederik Hermans van het Huygens Instituut.
Marc van Zoggel

Dola de Jong: ‘Hoe ouder hoe gekker’

Toen Dola de Jong in 2003 overleed, was ze als schrijver al geruime tijd vergeten. Aan de hand van twee brieven, een uit 1940 en een uit 1980, schetst Marc van Zoggel de contouren van haar leven.

6 minuten lezen

Marc van Zoggel

‘Laat hij reizen op eigen kosten, dat moet bijkans iedereen’ – Gerard Reve en de reisbeursaffaire

Een regeringsprijs kan niet worden uitgereikt voor een stuk proza waartegen ‘terecht ernstige bezwaren’ kunnen worden gemaakt. Dus weigerde katholieke staatssecretaris Cals de reisbeurs toe te kennen aan Gerard Reve.

9 minuten lezen

Marc van Zoggel

Frida Vogels en J.J. Voskuil: een verdomd ingewikkelde vriendschap

Als vriendschap, zoals Frida Vogels schreef aan J.J. Voskuil, voor het grootste deel uit schuldgevoelens bestaat, is stilte een onvermijdelijk onderdeel ervan. Marc van Zoggel duidt dit ‘epistolaire wedstrijdje navelstaren’. 

7 minuten lezen

Marc van Zoggel

Geschrapt uit Maarten ’t Harts debuut: een gedicht, een sprookje en het travestiemotief

Zijn debuutroman Stenen voor een ransuil schreef Maarten ’t Hart vijftig jaar geleden met de hand in zes gekleurde cahiers. Die tonen het schaafwerk dat nodig was om een compacte, knap geconstrueerde roman op te leveren.

10 minuten lezen

Marc van Zoggel

De hakenkruisen van Hermans

In het jaar 1975 moest Willem Frederik Hermans tot twee keer toe aanschouwen hoe zijn werk met swastika’s bezoedeld werd. ‘Het is allemaal erg treurig in Nederland iets op artistiek terrein te ondernemen.’

4 minuten lezen

Marc van Zoggel

Een prentbriefkaart uit de DDR

Romans van collega’s las Mulisch niet. Maar wie achter zijn zorgvuldig gecultiveerde façade kijkt, ziet dat hij wel degelijk idolen had. Met Vestdijk voorop. Hoe diep die bewondering ging, blijkt nog eens uit dit kaartje.

7 minuten lezen

Marc van Zoggel

Prik ’m in de touwen

‘Hij joeg de bal in de touwen.’ ‘Het bruine monster.’ ‘Een gloeiende kogel.’ Het zijn enkele van de termen uit het voetbaljargon die Godfried Bomans in de jaren ’30 op een velletje noteerde. Marc van Zogge...

6 minuten lezen

Marc van Zoggel

Niet zomaar uit de mouw geschud

In totaal 29 gedichten telt Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten, de vijftig jaar geleden verschenen debuutbundel van Gerrit Komrij. Vier jaar heeft de jonge dichter eraan gesleuteld. ‘Niet zomaar uit de mouw geschud,&rsqu...

7 minuten lezen

Marc van Zoggel

In 1928 was poëzie nog een volwaardig olympisch onderdeel

‘Ilja Leonard Pfeijffer wint bronzen medaille voor poëzie!’ Een dergelijke headline had een kleine honderd jaar geleden tot de mogelijkheden behoord. Toen bestond literatuur nog gewoon als olympische sport.

6 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!