← Terug naar overzicht
Museumlessen in het Literatuurmuseum in Den Haag

Literatuur in anderhalf uur

De Nederlandse literatuurgeschiedenis is veelomvattend en veelzijdig. De museumles ‘Literatuur in anderhalf uur’ neemt leerlingen op inspirerende wijze meer reis door onze literatuur. Tijdens de les komen onderwerpen aan bod als literaire personages, maatschappijkritiek en ‘de grote drie’. Het verwoorden van eigen smaak en mening is een belangrijk aspect van de les. Docenten kunnen een pakket van anderhalfuur samenstellen uit de onderstaande onderdelen.

 

Het Pantheon (45 minuten)

In Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar literatuur maken leerlingen (nader) kennis met honderd auteurs die bepalend zijn geweest voor de Nederlandse literatuur. 

 

De Nationale Schrijversgalerij  (45 minuten)

In de Nationale Schrijversgalerij staan de leerlingen oog in oog met ruim 500 schrijversportrettenVan Kader Abdolah tot Joost Zwagerman, van Louis Couperus tot Judith Herzberg en van de Schoolmeester tot Toon Tellegen. Bejubeld, verguisd of vergeten. 

 

Lucebert-wand (45 minuten)

In de foyer van het museum bevindt zich een 43-meter lange wandschildering van multitalent Lucebert. Het bezoek aan deze muurschildering geeft een inkijkje in de wereld van een schilder/dichter die in zijn werk zoekt naar de verbinding van de reële dagelijkse wereld en het mythische. Aansluitend volgt workshop waarin de leerlingen zelf een gedicht schrijven.  

 

 

Praktische informatie

Doelgroep: bovenbouw havo en vwo

Kosten: €6,- per leerling, begeleiders gratis

Groepsgrootte: 30 leerlingen per museumdocent

 

Voor reserveringen of meer informatie kun je bellen naar 070-333 96 66 of stuur een mail naar groepsbezoek@literatuurmuseum.nl.