Willem die Madoc maakte is de anonieme, waarschijnlijk uit Oost-Vlaanderen afkomstige auteur van één van de beroemdste Middeleeuwse teksten Van den Vos Reynaerde. Het epos is vermoedelijk rond 1260 ontstaan, de auteur verwijst naar een eerdere tekst Madoc(ke) die verloren is gegaan en bevestigt zijn naam in de laatste regels met een acrostichon ‘bi Willeme’. Van den Vos Reynaerde is inspiratiebron geweest voor veel andere literaire werken van onder anderen Chaucer, Shakespeare en Goethe. Naar het ontstaan van de Reynaert wordt tot op de dag van vandaag onderzoek gedaan.
Auteur
Van de auteur van Van den Vos Reynaerde is alleen de voornaam overgeleverd en het feit dat hij ook de schrijver is van het verdwenen werk Madoc. Volgens wetenschappers kan Madoc een Arthurroman zijn geweest, een reisverhaal (in de trant van de ridderlijke Brandaan), of het verslag van een droom of visioen van een tocht naar een andere wereld. Dit zijn alledrie veronderstellingen, die de nooit gevonden tekst in een Keltische sfeer plaatsen. Op basis van de zeer geraffineerde tekst van de Reynaert neemt men aan dat Willem goed op de hoogte moet zijn geweest van de verzameling Franse vossenverhalen, de Roman de Renard, die hij niet alleen bewerkt heeft, maar ook een eigenzinnige wending heeft gegeven. Hij moet ‘zijn talen’ hebben gekend en over een grote Bijbelkennis hebben beschikt. Frits van Oostrom meent dat hij goed op de hoogte is geweest van het dertiende eeuwse recht op basis van de vele scherpzinnige pleidooien in de Reynaert. Dat Willem een raadsman of griffier in Gent of omstreken is geweest, wordt nu als meest waarschijnlijk beschouwd.
Inhoud
Van den vos Reynaerde beschrijft een hofdag van koning Nobel. Alle dieren klagen over de schurkenstreken van de niet aanwezige Reynaert. De koning besluit de vos te dagvaarden, maar listig als hij is laat hij zich niet gemakkelijk meevoeren en probeert hij door een overtuigend verzinsel aan zijn straf te ontkomen. Hij veinst dat een aantal dieren tegen de koning samenspannen, onder wie zijn eigen vader. De vrouw van de koning staat er op dat de samenzweerders worden ingerekend. Het gaat er buitengewoon bloedig aan toe. Reynaert vertrekt daarna zogenaamd op bedevaart naar Rome, maar in werkelijkheid vermoordt hij Cuwaert de haas en stuurt diens kop in een tas naar de koning, die woedend wordt en met de edelen tevergeefs op zoek gaat. Wie Reynaert vindt mag hem straffeloos aanpakken.