Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Alles mocht binnen de kaften van dit tijdschrift

Een gebundelde voorbode van talloze grote carrières die op het punt stonden op te bloeien, zo ziet Thomas Heerma van Voss Alles Mag, het literaire tijdschrift waarvan in 1954 welgeteld één nummer verscheen.

Door Thomas Heerma van Voss 5-7 min lezen

Alle artikelen(291)

Maarten Biesheuvel overleden

In het universum van Maarten Biesheuvel is alles waargebeurd

Maarten Biesheuvel is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij schreef een oeuvre aan korte verhalen bij elkaar waarin het onmogelijke mogelijk is. En zo was zijn leven eigenlijk ook.

Door Bertram Mourits 4-6 min lezen

Remco Campert 91

Op de jeugdfoto’s van Remco Campert is in de baby al de latere schrijver te zien

In de baby die in de armen van zijn moeder ligt, in de kleuter achter een kruiwagentje, in de jongen die vanachter spiegelende brillenglazen naar de camera lacht, ziet Anne van den Dool al de rebel en schrijver die Remco Campert zal worden. 

Door Anne van den Dool 3-5 min lezen

In de loopgraaf van je levenslijn – gedichten geïnspireerd op beeldend werk van Rogi Wieg

Op 15 juli is het vijf jaar geleden dat Rogi Wieg overleed. Naast schrijver, dichter en essayist was hij ook beeldend kunstenaar. Ellen Deckwitz liet zich door zijn beeldende werk inspireren tot een reeks gedichten.

Door Ellen Deckwitz 3-5 min lezen

‘Twee maal, in de ergste nood riep ik uw hulp in’ – de wrokkige woorden van Ida Gerhardt

‘Gelooft u mij, wij zijn geen mensen voor een gesprek met elkaar,’ schreef Ida Gerhardt aan A. Roland Holst. Aan die bittere vaststelling waren heel wat verwijten voorafgegaan. Verwijten van onbegrip, onrecht en onderwaardering.

Door Yannick Dangre 6-8 min lezen

Ik denk aan mijn eigen stofzuiger, is dat niet dezelfde als die van Vestdijk?

Schrijvers en geluidshinder... Legendarisch is het verhaal van Vestdijk, die graag schreef met het mechanische gebrul van zijn stofzuiger op de achtergrond.

Door Roman Helinski 4-6 min lezen

‘Het betere schrijfwerk’ – Hans Sleutelaar (1935-2020)

Op 25 juni overleed Hans Sleutelaar (1935-2020). Het valt nog niet mee om hem te portretteren. Zijn archief staat in het teken van zijn redactionele dienstbaarheid, maar zelf blijft hij die zwijgende dichter op wie je geen vat krijgt.

Door Bertram Mourits 4-6 min lezen

Brieven in tijden van afzondering

Brieven in tijden van afzondering 8: ‘Voelt de corona-uitbraak, ons schrijven erover, voor jou nu al als geschiedenis?’

In theorie zouden Thomas en Roman nog maanden door kunnen gaan met hun corona-correspondentie. Maar nu het sociale leven weer op gang komt, voelt dit als een natuurlijk moment om af te sluiten.

Door Thomas Heerma van Voss en Roman Helinski 8-10 min lezen

Dolfijn en dichter: ‘Dolfijn, zeg eens bal. B / a / l. Hé, dolfijn, zeg nou eens bal’

In de bibliotheek van Hans Faverey stonden twee boeken over de mogelijkheid om met dolfijnen te communiceren. Het moeizame gesprek tussen een onderzoeker en een dolfijn was inspiratie voor een cyclus gedichten.

Door Bertram Mourits 3-5 min lezen

Een zwart meesterwerk van een zwarte kunstenaar

Frank Martinus Arion wilde niet dat zijn roman Dubbelspel verfilmd zou worden als mak werkje voor een wit bioscooppubliek, schrijft hij in een brief uit 1984: ‘Dubbelspel is een zwart meesterwerk van een zwarte kunstenaar.’

Door Maarten van der Graaff 6-8 min lezen