Pop, punk en politiek in Hitshot, het tijdschrift van de 15-jarige Joost Zwagerman

Tip van Alma Mathijsen: abonneer je met terugwerkende kracht op Hitshot! Joost Zwagerman was de 15-jarige hoofdredacteur van dit tijdschrift. Als tiener was Zwagerman ook al gefascineerd door popmuziek en politiek. 

 

De Zwagergids: de 'opiniërende tv-gids', die Zwagerman in zijn tienerjaren wekelijks uitbracht

Lees ook

‘Wij (de progressieve redacteuren van Hitshot) hebben eens gekeken hoe de regering Dries is aangeslagen in den lande. Onze verrassende resultaten kunt u zien op de volgende bladzijdes.’ Zo begint een van de stukken uit Hitshot, een van de tijdschriften die Joost Zwagerman op 15-jarige leeftijd maakte, met een oplage van één. Met ‘wij’ doelt Joost op zichzelf; de ‘redacteuren’ zijn allemaal Joost Zwagerman.

 

Slechts een paar jaar voor ik de leeftijd van Joost had, richtte ik met een vriendinnetje de P.U.T. Club op. Stiekem betekende dat zoveel als de K.U.T. Club, maar dat mochten onze ouders niet weten. We gebruikten de p van piemel net zoals de Katholieke Universiteit Tilburg de b van Brabant gebruikte om K.U.B. te heten (Katholieke Universiteit Brabant). Ook hadden we een maandblad dat zichzelf al in essentie tegensprak en sporadisch uitkwam. Al doet de titel misschien vermoeden dat we een vroeg feministisch pamflet uitbrachten, het was niet veel meer dan tekeningen van een bolle hamster die avonturen beleeft en vieze moppen vertelt. Joost pakte het anders aan: hij sprak zich fel uit tegen het zittende kabinet, streed voor de verdwijning van Willeke Alberti op televisie en schreef bevlogen over de punkbeweging.

 

 

Hoi +++ Er gaan geruchten dat de Sex Pistols ruzie de schuld zou zijn van Sid Vicious +++ Opa Fred Astaire heeft onlangs verklaard dat hij geen dansvloer meer kan zien+++ Paul Newman heeft ruzie met Anita Byant, Paul is namelijk tegen Anita’s standpunt om alle flikkers uit te roeien +++ Bravo +++

Pagina uit Hitshot. Collectie: Literatuurmuseum

 

Dries van Agt, indertijd minister-president, was voor Joost een onuitputtelijke bron van inspiratie. Hij ziet hem als een relict uit vroeger tijden, toen het gezin nog de hoeksteen van de samenleving was. Joost knipte ze uit een tijdschrift, waarschijnlijk de Vara-gids, plakte ze op en zette daar eigen teksten bij:

 

 

Dries de beer, een originele speelkameraad voor de allerkleinsten, die zoveel aan de grote man te danken hebben. Dit knuffeldier is ook te verkrijgen met ‘stem’ die de woorden: ‘ik zei toch, de VVD is niet melaats,’ uitspreekt.

 

Of een horloge met ernstig fronsende Dries van Agt:

 

 

Wind Dries om uw pols!

Leuk als geschenk, maar ook om zelf te dragen, dit grappige, en toch zeer stijl- en smaakvolle Dries horloge. Telkens als u zijn portret bekijkt, weet u meteen hoe laat het is, uitstekend klokwerk en hij loopt gegarandeerd nooit voor.

 

De theepot kon volgens Joost ook niet misstaan:

 

 

Dries Servies

Leuk en origineel, de grootste droom van iedere moeder met een gezellig groot gezin, waarvan er vandaag de dag steeds meer komen.

 

 

En verderop in het blad verkondigde Joost op de pagina ‘korte golf’:

 

 

Met de ingang van de Wintertijd zette van Agt de klok niet 1 uur achteruit, maar hij zette hem maar liefst 50 jaar achteruit.

 

In het artikel ‘Punk: agressief lawaai’ betoogt Joost dat die beweging al lang bestond.

 

 

Het wereldje van de brave burgers reageerde zeer geschrokken en verontwaardigd op de ordinaire en vulgaire, banale stroming in de muziek, kortom de burgerij reageerde precies hetzelfde als 15 jaar geleden, toen The Beatles Engeland veroverden.

 

Joost nam zijn tijdschrift zo serieus dat hij zelfs rectificaties opnam, hij vergiste zich in een plaat van van Kooten en De Bie:

 

 

De eerste fout in Hitshot (en ook Popmurd) is gemaakt. De elpee van de simplisten heet nl. HengstenBAL en geen HengstenJAGERS! Sorry!!

 

Popmuziek en politiek zouden hem blijven intrigeren. Het handschrift van Joost is nagenoeg hetzelfde gebleven, als ik kijk naar de geschreven eerste versie van Gimmick! – bol, modern en zonder tierelantijnen. Ook al zijn de zinnen soms nog wat kinderlijk, de vindingrijkheid van Zwagerman bloeit ten volle. Daarom kan ik ieder aanraden zich met terugwerkende kracht te abonneren op Hitshot.

 

 

Bekijk hier 7 pagina’s Hitshot