Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!
Het Literatuurmuseum heeft tal van vulpennen, potloden, balpennen en een grote collectie typemachines in beheer, en zelfs complete computers. Christiaan Weijts dook het depot in voor een reeks essays over schrijfgerei.
Door Christiaan Weijts 6-8 min lezen
De correspondentie tussen Simon Carmiggelt en Karel van het Reve (een stuk minder bekend dan die tussen Carmiggelt en de andere Reve-telg) ademt waardering. John-Alexander Janssen bekijkt de brieven en kaarten in het Literatuurmuseum.
Door John-Alexander Janssen 4-6 min lezen
In 1958 zagen 59 jonge dichters hun poëzie verschijnen in de door Ad den Besten samengestelde bloemlezing Dichters van morgen. Een beloftevolle titel, maar van de meesten werd daarna nog zelden gehoord.
Door Dick Welsink 5-7 min lezen
Tientallen lezingen gaf schrijver Fré Dommisse in de jaren 30 en 40 over haar ervaringen als psychiatrisch patiënt. Openhartig sprak en schreef ze over de schaamte, de afzondering, de eenzaamheid.
Door Thomas Heerma van Voss 7-9 min lezen
Tussen 1948 en 1950 onderhield Anna Blaman een affaire met collega-schrijfster Marie-Louise Doudart de la Grée. Hanna Bervoets liet zich door hun intieme correspondentie inspireren tot een drietal stukken: scènes uit een informeel huwel...
Door Hanna Bervoets 13-15 min lezen
In 1956 schrijft de Zuid-Afrikaanse dichteres Elisabeth Eybers een brief naar uitgever Geert van Oorschot. Het is de start van een intieme correspondentie. Thomas Heerma van Voss las de ontroerende brieven en zag de liefde komen – en gaan.
Door Thomas Heerma van Voss 3-5 min lezen
In de winter van 1933 legde Willem Elsschot opgewekt de laatste hand aan zijn nieuwe novelle Tsjip. Maar de publicatie ging gepaard met de nodige worstelingen, blijkt uit zijn briefwisselingen. Een troost om die te lezen.
Door Yannick Dangre 3-5 min lezen
Rond de jaarwisseling van 1963-64 had Bob den Uyl een uitgebreide nieuwjaarswens ontvangen van zijn goede vriend, beeldend kunstenaar Mathieu Ficheroux. Die kon hij natuurlijk niet onbeantwoord laten.
Door Bertram Mourits 5-7 min lezen
Nu het virus weer is opgelaaid, komen Roman Helinski en Thomas Heerma van Voss terug op de brieven die ze elkaar in het voorjaar schreven, tijdens de eerste lockdown. Is er sindsdien iets veranderd?
Door Thomas Heerma van Voss en Roman Helinski 10-12 min lezen
Door omstandigheden gedwongen begon Jo Boer met schrijven. Op het hoogtepunt van haar schrijverscarrière, omstreeks 1948, vertelt ze in een lezing prachtig over haar ambivalente houding tegenover de taal.
Door Renée van Marissing 3-5 min lezen