Terug Online exposities Zoeken

Podium-redactie

Het tijdschrift Podium wordt in 1944 door in Friesland opgericht, met het doel om een hulpfonds te vormen voor ondergedoken verzetsstrijders. Een onwaarschijnlijke start voor een tijdschrift dat zich na de oorlog zou ontwikkelen tot een brandpunt van literaire vernieuwing: talrijke Vijftigers en vele andere prominente schrijvers vonden er een plek: Hans Andreus, Remco Campert, Jan G. Elburg, Gerrit Kouwenaar, Lucebert – om er maar een paar te noemen.
De afbeelding toont een kunstzinnig portret van Podium-redactie. Gemaakt door: Willem Schrofer
Vervaardigd 1961
Techniek Olieverf op doek
Afmetingen 160 x 210 cm

Podium-redactie

door Willem Schrofer (1898-1968)

Zakelijk-modern, met drank en sigaretten in een donkere, rokerige ruimte, zo stelde de Haagse schilder Willem Schrofer zich een redactievergadering van Podium voor. Veel grijs, strakke lijnen: het was een modern tijdschrift, en de redactieleden – Gerrit Kouwenaar, Han Lammers, Sybren Polet, H.J.A. Hofland, Remco Campert en Gerrit Borgers – zijn geabstraheerd weergegeven, maar niettemin duidelijk herkenbaar. De heren zijn zeer onafhankelijk, kijken elkaar niet of nauwelijks aan, maar dankzij de lijnen is er wel een verband: het maakt een muzikale, jazzy indruk.

Het is 1961, de agressieve begintijd van het tijdschrift behoort tot het verleden, de experimentele Vijftigers-poëzie is inmiddels geaccepteerd als belangrijk genre. Het clandestien opgerichte Podium ontwikkelt zich in de jaren vijftig tot Nederlands grootste literaire tijdschrift. Onder leiding van Paul Rodenko wordt dit hét tijdschrift van de avant-garde, waarin de experimentele poëzie van de Vijftigers verschijnt. De dichters treden vaak ook toe tot de redactie. Eerst Hans Andreus, Sybren Polet, Gerrit Kouwenaar, gevolgd door Jan Elburg en Remco Campert. Ook schrijvers als Willem Frederik Hermans, Louis Paul Boon, Gerrit Achterberg werken aan het blad mee en geven het aanzien. Anderzijds is het redacteurschap bij Podium erg gewild: behalve een publicatiepodium levert het ook prestige op.

Podium kent een verwarrende reeks redactiewisselingen. Na de bloei van de jaren vijftig verliest het tijdschrift in het decennium daarop zijn leidende positie. In 1969 verschijnt het laatste nummer van het eens zo toonaangevende blad.