T/m 25 september

Wim Bijmoer

Ook al zijn ze zo’n 70 jaar oud, de tekeningen die Wim Bijmoer bij de versjes en verhalen van Annie M.G. Schmidt maakte zijn nog altijd vrolijk en humorvol.

Wim Bijmoer was Schmidts allereerste illustrator. Talloze van haar kinderversjes heeft hij verbeeld en onvergetelijk zijn zijn illustraties van Dikkertje Dap en de spin Sebastiaan.

 

‘Alles reikte ze je aan, àlles zat er al in. Want ook zonder illustraties zijn de versjes al zó sterk, dat je je als illustrator vaak afvroeg: Is die vent nou nog wel nodig?’ zei Wim Bijmoer ooit over Schmidt. In de naoorlogse jaren, toen het Nederlandse publiek hongerde naar humor en vrolijkheid, waren het zijn pentekeningen bij haar werk die zich met eigenzinnige lijnen en grote contrasten in het nationale geheugen krasten. In totaal illustreerde hij 21 van Schmidts boeken.

 

Als aanvulling op de nieuwe tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt brengt het museum nu de illustratietentoonstelling Wim Bijmoer – In beeld met de tekeningen die de illustrator maakte bij Schmidts eerste versjes en boeken. Tussen de ruim 50 originele tekeningen zijn naast Dikkertje Dap, de Spin Sebastiaan natuurlijk ook Abeltje en beertje Pippeloentje te vinden. Ook het schaap Veronica ontbreekt niet. Haar naïeve opstandigheid steekt vrolijk af tegen de suffe, stijve samenleving om haar heen.