17 augustus 2021

Grote metamorfose: de galerij in het Literatuurmuseum wordt vernieuwd

De Nationale Schrijversgalerij van het Literatuurmuseum ondergaat dit najaar een grote metamorfose. Niet langer zullen de bezoekers begroet worden door zo’n 500 geschilderde schrijversportretten; in plaats daarvan presenteert het museum in steeds wisselende tentoonstellingen op speelse wijze de rijkdom van het archief.

Tot en met zondag 5 september zijn de schilderijen nog op hun huidige plek in het museum te bekijken. De portretten in onze collectie blijven natuurlijk altijd voor iedereen te bewonderen in de online versie van de Nationale Schrijversgalerij op literatuurmuseum.nl

 

Ook het Pantheon, waar 100 Nederlandse en Vlaamse schrijvers vanaf de middeleeuwen tot heden zijn vertegenwoordigd, zal een grootschalige vernieuwing ondergaan. Van 31 augustus t/m 12 september is hier nog een tentoonstelling over Arthur van Schendel te zien ter ere van zijn 75ste sterfdag, waarin o.a. het onlangs door het museum verkregen manuscript van Het fregatschip Johanna Maria getoond wordt. Daarna is ook dit gedeelte van het museum tijdelijk gesloten.

 

Uiteraard is het Kinderboekenmuseum in deze periode wel gewoon te bezoeken. Ook de studiezaal blijft geopend.

 

Vanaf 7 oktober kan de bezoeker in het Literatuurmuseum weer op ontdekkingstocht langs grote en kleine verhalen uit onze literatuurgeschiedenis. Er kan uitgekeken worden naar de volgende tentoonstellingen: 
 

Arnon Grunberg - Liefde na Auschwitz  

Een van de eerste verhalen die verteld gaan worden is dat van Arnon Grunberg. Aan de hand van het monumentaal geschilderde drieluik Liefde na Auschwitz, van Elisa Pesane, gaat de bezoeker op reis door de eerste vijftig levens- en werkjaren van Grunberg. De reis voert langs personen die een meer of minder belangrijke rol spelen in zijn leven en werk. Grunbergs ouderlijk huis vormt de wachtkamer van het leven en verbindt heden, verleden en toekomst. Pesapane: ‘Het is een verhaal geschreven met olieverf, in een beeldtaal die zijn wortels vindt in de sprookjesachtige dialecten uit het Duits van de Neue Sachlichkeit en het Italiaans van Federico Fellini waarin de voorliefde voor het groteske regeert.’  
Van 7 oktober 2021 t/m 10 april 2022  

  
Op de foto – Schrijvers en dieren   

Dat schrijvers net mensen zijn, blijkt wel uit de immense fotocollectie van het Literatuurmuseum. Van staatsieportretten door gerenommeerde fotografen, journalistieke foto’s die het literaire leven documenteren tot talrijke persoonlijke foto’s uit het dagelijks leven. Vanaf oktober toont het museum steeds wisselend een selectie uit de enorme collectie, te beginnen met schrijvers en hun dieren. Te zien zijn schrijvers met hun honden en katten, schrijvers die kippen en schapen houden en schrijvers die de dierentuin bezoeken of op de Dam staan, te midden van de duiven.   

Van 7 oktober 2021 t/m 10 april 2022  

  
Penselen 2021 – In beeld  

Van eerste romanaanzetten tot liefdesbrieven, van familiekiekjes tot persoonlijke agenda’s, van schrijversportretten tot dagboeken: het is allemaal te vinden in de collectie van het museum. Daarnaast beheert het museum ruim 170.000 kinderboekenillustraties en is het uitgegroeid tot hét nationale instituut waar het werk van illustratoren beheerd en gepresenteerd wordt. Niet vreemd dus dat het museum aan het begin van de Kinderboekenweek opent met een tentoonstelling van de winnaars van de Zilveren Penselen. Te zien is origineel werk van onder meer Floor de Goede, Annemarie van Haeringen, Noëlle Smit en Ludwig Volbeda.  
Van 6 oktober 2021 t/m 6 februari 2022  

  

Max Velthuijs – In beeld  

‘De volgende dag kwam hij een kikker tegen.’ Met deze woorden doet Kikker in 1983 zijn intrede in de Nederlandse jeugdliteratuur. Aanvankelijk is er slechts een kleine rol voor hem weggelegd in Klein-Mannetje heeft geen huis. Enkele jaren later, in 1989, krijgt Kikker zijn eerste echte hoofdrol in Kikker is verliefd, dat in talloze talen werd vertaald. Er  volgden nog vele avonturen van de groene kikker met rood-wit gestreepte broek en zijn vrienden Haas, Rat, Varkentje en Eend. In zijn prentenboeken wist Max Velthuijs met schijnbaar moeiteloze eenvoud alledaagse dingen en emoties zoals verliefdheid, vriendschappen en verdriet weer te geven. Het museum brengt vanaf 7 oktober een ode aan de Haagse ‘schrijvenaar’ en toont in de illustratietentoonstelling Max Velthuijs – In beeld zo’n 50 originele illustraties van de geestelijk vader van de alom geliefde Kikker.  

Van 7 oktober 2021 t/m 6 februari 2022  

  

Surinaamse schrijvers – De weg naar een onafhankelijke literatuur  

In 2020, het jaar dat Suriname 45 jaar onafhankelijk is, kreeg Anton de Kom een plek in de officiële Canon van Nederland en bestormt hij met Wij slaven van Suriname de Nederlandse bestsellerlijst. Het boek is dan ruim 80 jaar oud, en De Kom 75 jaar dood.  De gedachte ontstond dat er meer verhalen zoals dat van De Kom verteld zouden mogen worden. Literaire werken en persoonlijke aanknopingspunten die meer leren over de rijke cultuur en de getroebleerde geschiedenis van Nederland en Suriname. Onderzoekers gingen het afgelopen jaar in het museum in Den Haag én in het Nationaal Archief Suriname in Paramaribo op zoek naar de sporen van een groeiende Surinaamse literatuur en dat resulteerde in de online tentoonstelling Surinaamse schrijvers – De weg naar een onafhankelijke literatuur. Vanaf 7 oktober zijn hoogtepunten uit deze online expositie ook on site te bewonderen, waarbij er extra aandacht is voor Anton de Kom. Aan de hand van zijn literaire nalatenschap, dat zich in het museum bevindt, wordt zijn leven en werk verder uitgediept.  

Van 7 oktober 2021 t/m 6 februari 2022