16 juni 2022

Literatuurmuseum verwerft handschriften van Margriet de Moor

Het Literatuurmuseum heeft de handschriften en typoscripten van De virtuoos (1993) en De Kreutzersonate (2001) verworven, dankzij een schenking van de schrijfster van deze romans, Margriet de Moor (1941).

Margriet de Moor door Heppe de Moor

Bekijk portret

Ook schonk zij acht bladen van het manuscript van Eerst grijs, dan wit dan blauw (1992); meer is van deze roman in handschrift helaas niet bewaard gebleven. Al eerder kon een portret van Margriet de Moor, dat haar man Heppe de Moor rond 1980 van haar schilderde, aan de collectie worden toegevoegd.

 

Anne van den Dool verdiepte zich in het manuscript van De Kreutzersonate en vraagt zich in een artikel op Literatuurmuseum.nl af waar de grens ligt tussen taal en muziek.

 

Margriet de Moor als componist van haar muzikale schrift

Lees het artikel

Margriet de Moor

Margriet de Moor is een gevierd schrijfster wier werk in 24 talen is vertaald. De schrijfster is bovendien een begenadigd musicus. Op jonge leeftijd legde ze zich toe op een pianostudie en later solozang op het Koninklijk Conservatorium met een specialisatie in moderne muziek. Dit heeft volgens kenners een stempel gedrukt op haar schrijven. ‘In veel van haar verhalen vind je geen feitelijke beschrijvingen vanuit een alwetende verteller, maar subjectieve indrukken, vertragingen en versnellingen, die herkenbaar zijn als de literaire equivalenten van tempowisselingen en modulaties’, schrijft Van den Dool hierover. In het artikel opLiteratuurmuseum.nl gaat zij dieper in op overeenkomsten tussen verschillende disciplines en de combinatie van meerdere talenten in één persoon, in dit geval De Moor.  

 

Collectie Literatuurmuseum 

Het Literatuurmuseum beheert de literaire schatkamer van Nederland. Vrijwel alle Nederlandse schrijvers en illustratoren zijn vertegenwoordigd met manuscripten, brieven, kinderboekenillustraties, geschilderde en getekende portretten, foto’s en vele andere unieke documenten en voorwerpen. Dankzij vele verwervingen neemt de omvang van de collectie jaarlijks toe. Vaak is archiefmateriaal afkomstig uit nalatenschappen, maar het komt ook voor dat schrijvers zelf besluiten (een deel van) hun archief aan het musem te schenken. Behalve De Moor schonk vorig jaar bijvoorbeeld ook Ilja Leonard Pfeijffer zijn schrijversarchief aan het museum.