P.C. Hooft-prijs voor Bas Heijne

De P.C. Hooft-prijs 2017, ditmaal bestemd voor beschouwend proza, gaat naar Bas Heijne. De oeuvreprijs wordt hem op 18 mei 2017 tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum uitgereikt.

De P.C. Hooft-prijs 2017 voor het gehele oeuvre van Bas Heijne is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Jacqueline Bel, Kees ’t Hart, Kristien Hemmerechts, David Van Reybrouck (voorzitter) en Dirk van Weelden. Recente eerdere laureaten in het genre beschouwend proza waren Willem Jan Otten (2014), H.J.A. Hofland (2011) en Abram de Swaan (2008). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

 

Het is dit jaar precies 70 jaar geleden dat de P.C. Hooft-prijs voor het eerst werd toegekend.

 

Fragment uit het juryrapport:

Bas Heijne is een schrijver met een bijzondere positie als columnist en essayist, die over een enorme verscheidenheid aan actuele onderwerpen en kwesties schrijft. Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier. Hij schrijft over haatvloggers en De Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman. Zijn werk geeft een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan. […]  Vooral de vorm waarin hij dat doet is bijzonder: hij schrijft als een denker én denkt als een lezer.