P.C. Hooft-prijs voor Nachoem Wijnberg

De P.C. Hooft-prijs 2018, ditmaal bestemd voor poëzie, gaat naar Nachoem Wijnberg. De oeuvreprijs wordt hem op 24 mei 2018 tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum uitgereikt.

Wijnbergs werk werd eerder onderscheiden met de Jan Campertprijs (2004), de Ida Gerhardt Poëzieprijs (2008) en de VSB Poëzieprijs (2009).

De P.C. Hooft-prijs 2018 voor het gehele oeuvre van Nachoem Wijnberg is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Remco Ekkers (voorzitter), Maria Barnas, Ellen Deckwitz, Jos Joosten en Anne Vegter. Recente eerdere laureaten in de categorie poëzie zijn: Anneke Brassinga (2015), Tonnus Oosterhof (2012), Hans Verhagen (2009) en H.C. ten Berge (2006). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

 

Uit het juryrapport:

- Wijnberg lezen is een scherpzinnige manier van denken betreden met een taal die loepzuiver is en gevaarlijk: overal kan een val zijn uitgezet, waardoor wat net gelezen is opeens in een ander daglicht komt te staan.

- Kenmerkend voor alle gedichten is de meerledigheid waarmee de dichter zijn wereld beziet. Van nabij en altijd ook op afstand, zodat het hoogstpersoonlijke prangend is en soms van een grote tragiek – maar altijd ook van ver af, zodat het individuele menselijk wordt, en van groot, enorm belang.