Theo Thijssen-prijs voor Bibi Dumon Tak

De Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2018 gaat naar Bibi Dumon Tak. Deze oeuvreprijs wordt uitgereikt op 25 september 2018 op een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum.

De driejaarlijkse Thijssen-prijs (voortzetting van de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur) voor het gehele oeuvre van Bibi Dumon Tak is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit: Jaap Friso, Martha Heesen, Sara van den Bossche, Thomas de Veen en Anna Woltz (voorzitter). Recente laureaten: Martha Heesen (2015), Sjoerd Kuyper (2012) en Ted van Lieshout (2009). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

Fragment uit het juryrapport:

‘Het oeuvre van Bibi Dumon Tak toont: om in vervoering te raken heb je geen verzinsels nodig. Vervoering bereik je met de blik van een kind – onbevangen, origineel en eerlijk – en de pen van een dichter – eigenzinnig, esthetisch en persoonlijk. En dan kijken, en schrijven. Datgene doen en datgene maken waarmee de literatuur zich van alledaagse tekst en taal onderscheidt. Die blik en die pen bezit Bibi Dumon Tak als geen ander.’