← Terug naar overzicht

Een scheepskist vol verlangen

J. Slauerhoff is een van Nederlands grootste romantische dichters. Een markante persoonlijkheid, een onmogelijk mens, een hopeloos verliefde en een eeuwige zoeker. Ontdek in het Literatuurmuseum zijn werk, zijn leven en zijn verlangens aan de hand van schatten uit zijn scheepskist.

Als scheepsarts bevoer hij de wereldzeeën. Het grootste deel van zijn oeuvre ontstond dan ook terwijl hij onderweg was. De aantrekkingskracht van de zee en het onvervulbare verlangen zijn in zijn werk altijd sterk aanwezig. De zee was een plek om naar toe te vluchten, weg van de benauwende maatschappij. Op zee kon het verlangen naar eeuwigheid, schoonheid en liefde een plek vinden. Tegelijkertijd versterkte de zee zijn bewustzijn van sterfelijkheid.

 

Toen Slauerhoff in oktober 1936 na een veelbewogen leven op 38-jarige leeftijd overleed, bleek er zich in zijn nalatenschap een scheepskist te bevinden die later onder liefhebbers van zijn werk een mythische status zou verwerven. Het museum toont nu schatten uit deze kist: aantekeningen, (liefdes)brieven en tal van snuisterijen die hij meenam uit verre, vreemde landen.

 

De tentoonstelling J. Slauerhoff. Een scheepskist vol verlangen maakt deel uit van de permanente opstelling Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar. Bekijk ook de online tentoonstelling op Literatuurmuseum.nl.