← Terug naar overzicht

Marije Tolman

Vanaf 9 juni toont het museum een illustratietentoonstelling met het werk van Marije Tolman. Hoe eigenzinnig, divers en grappig haar werk is, blijkt wel uit deze tentoonstelling. Te zien tot en met 5 september 2021.

Tolman is onder meer bekend van Vosje, De Boomhut en de Wolf en Hond-reeks. Vol sfeer en verwondering; zo zijn haar illustraties. Kenmerkend is dat ze steeds een extra laag aan een verhaal weet toe te voegen en dat ze de leegte niet schuwt, waardoor ze ruimte laat voor de verbeelding. Voor Tolman moet een tekening volmaakt zijn in onafheid. Zodra het té glad is, teken je de ziel eruit. ‘Er moet een soort raadsel in het werk intact blijven’, aldus Tolman. De tentoonstelling toont een aantal hoogtepunten uit haar collectie en is te zien tot oktober. 


 
Over Marije Tolman  


Tolman is de dochter van beeldend kunstenaar Ronald Tolman. Ze studeerde grafisch en typografisch ontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en vervolgens aan het Edinburgh College of Art. Daar in Schotland ontdekte ze dat illustreren haar beter ligt. Een tijdje werkte ze als grafisch vormgever, maar ze miste het ambachtelijke, het werken met potloden en penselen. Sinds 2004 is ze fulltime illustrator, waarbij ze puur analoog werkt.  Met onder meer een Gouden en Zilveren Penseel én een Bologna Ragazzi Award behoort Tolman tot de top van de Nederlandse illustratoren. Haar werk verschijnt in vele landen, van Amerika tot Zuid-Afrika.  

 

Te zien tot en met 5 september.