← Terug naar overzicht

Steye Raviez

‘Zeergewaardeerde Kollega, Ik vind je de beste mensenfotograaf die ik ken, omdat je op je fotoos ook het innerlijk van de persoon uitbeeldt,’ schreef Gerard Reve aan Steye Raviez. Nu te zien in het Literatuurmuseum: een prachtige selectie schrijversportretten door Raviez.

Raviez fotografeerde voor onder meer Haagse PostAvenueVrij Nederland en HP/De Tijd veel toonaangevende Nederlanders, onder wie veel schrijvers. Naast Reve liet ook Jan Wolkers zich graag door hem fotograferen. Opvallend aan Raviez’ werk is de eenvoud waarmee hij de geportretteerde afbeeldt en tegelijkertijd de persoonlijkheid weet te vangen. Daar is een zeker geduld en vertrouwen voor nodig. Raviez won vier keer de Zilveren Camera.

 

Naast gelauwerd fotograaf was Raviez ook schrijver. Hij schreef een dubbelbiografie van zijn ouders, Spion (2017) en drie misdaadromans, The End (2000), Vuile Streken (2006) en Addergebroed (2010). Reve aan Raviez: ‘Ik heb altijd een groot (beetje jaloers) respect gekoesterd voor het genre. Officieel behoort men er op neder te kijken, maar een goede detective schrijven is heel wat moeilijker dan het nederpennen van romantisch-dekadente tobberijen met letterkundige pretenties.’

 

Op 20 februari 2017 overleed Steye Raviez  aan een auto-immuun ziekte. Hij was 74 jaar. Ter nagedachtenis toont het Literatuurmuseum uit zijn collectie een selectie van Raviez’ schrijversfotoportretten.Te zien zijn onder meer Godfried Bomans, Hella S. Haasse, Harry Mulisch, Gerard Reve, Annie M.G. Schmidt, Jan Wolkers en Joost Zwagerman.

 

De tentoonstelling is te zien t/m 4 maart 2018.