← Terug naar overzicht

Thé Tjong-Khing - In beeld

Virtuoos en eigenzinnig. Ruim 50 jaar weet Thé Tjong-Khing kenners en het grote publiek te betoveren met zijn illustraties. Met zijn werk won hij alle belangrijke tekenprijzen, waaronder de prestigieuze Max Velthuijs-prijs.

In totaal illustreerde hij meer dan 300 boeken, van Vos en Haas tot sprookjes en het kijk- en zoekboek Waar is de taart? En de taart lijkt nog lang niet op. In een carrière die na een halve eeuw nog steeds hoogtepunten oplevert, vindt Thé zichzelf steeds opnieuw uit.

Thé werd in 1933 geboren in Purworedjo, Indonesië. In 1956 kwam hij naar Nederland waar hij zijn carrière begon bij de Toonder Studio’s. Hij ontwikkelde zich van striptekenaar tot sprookjeskunstenaar en groeide uit tot een van de meest toonaangevende Nederlandse illustratoren. Zijn tekeningen zijn glashelder en hebben tegelijkertijd iets geheimzinnigs en ongrijpbaars. Thé is van grote invloed geweest op nieuwe generaties tekenaars, waaronder Charlotte Dematons, Annemarie van Haeringen, Philip Hopman en Marit Tornqvist.

De tentoonstelling Thé Tjong-Khing - In beeld toont in circa 200 illustraties enkele hoogtepunten uit een zeer rijke oeuvre. Te zien zijn onder meer illustraties die hij maakte voor Wiele wiele stap van Miep Diekmann, Kleine Sofie en Lange Wapper van Els Pelgrom, beide bekroond met een Gouden Penseel, en het woordeloze Waar is de taart ? Ook Thé’s persoonlijke favorieten - de sprookjes en Griekse mythen - ontbreken niet. De tentoonstelling maakt eens en te meer duidelijk hoe Thé zich in een carrière die na een halve eeuw nog steeds hoogtepunten oplevert, steeds opnieuw uitvindt.

 

Te zien van 7 juli 2018 t/m 6 januari 2019