Bart Chabot

(1954)
De opvallendste eigenschap van Bart Chabot laat zich op een portret niet vastleggen: de rusteloosheid. Aanstekelijk vrolijk, gejaagd, enthousiasmerend: Chabot brengt energie waar hij komt, of dat nu in zijn eentje is of met Campert of Giphart, en of dat nu op een school is, in een theater of op tv. Zijn gedichten profiteren zeer van de voordracht; maar in zijn proza pakt hij wat vaker zijn rust.
Vervaardigd 1995
Techniek Olieverf op doek
Afmetingen 100 x 70 cm

Bart Chabot

door Marcello en Els (1954 en 1952)

Het Haagse kunstenaarsechtpaar Marcello & Els portretteerde Bart Chabot in opdracht van de Haagse Courant, in een serie van ‘20 bekende Hagenezen’. Ze kenden Chabot al langer uit de Haagse rockscene. Sinds de jaren tachtig maakten ze de tourshirts voor bands als The Golden Earring, Gruppo Sportivo, Urban Heroes en niet te vergeten Herman Brood, met wie Bart Chabot intens bevriend was en ook theatertours deed. Zijn grote bril, én lach verbeelden hem.

Vanaf midden jaren negentig schreef Chabot meerdere biografische boeken over Herman Brood, een reeks die hij na de tragische dood van Nederlands bekende ‘rock-’n-roll junkie’ afsloot met Up on the Hilton Roof. De vierdelige biografie werd zijn literaire doorbraak.

Bart Chabot debuteerde met poëzie in de jaren tachtig – hij trad als jonge punkdichter onder meer op met Jules Deelder – en schreef sindsdien een groot aantal dichtbundels. Zijn duistere en humoristische romans Triggerhappy (2013) en Easy Street (2016) staan in de traditie van de murder ballad, waarmee Chabot ook als romanschrijver de rock-’n-roll eer betoont.

De onderschildering op dit portret is een airbrush. In 1992 hadden de kunstenaars net hun ‘schildermachine’ gekocht: een voorloper van de digitale printer. De foto van Chabot namen ze zelf en Els schilderde op de ondergrond verder. Die techniek is nu volledig geaccepteerd, maar toen nog helemaal niet. Dat kunstenaars zich van een spuitrobot bedienden ontlokte het nodige commentaar. Ze werkten in die jaren weleens samen met Chabot. Hij verzon de slogan ‘ongezond lekker’ voor hun ‘Den Hagelslag’ bij het 750-jarig bestaan van Den Haag (de chocoladehagel is nog altijd te koop) en schreef de inleiding bij hun tentoonstelling ‘Very Important Portraits’.