Terug Online exposities Zoeken

Nannie Kuiper

(1939)

Poëzie van peuter tot puber, zo is het werk van Nannie Kuiper samen te vatten. Ze schrijft tegen de betutteling, met als gevolg dat ouders haar werk soms opruiend vinden, het zou aanzetten tot verzet tegen de ouderlijke macht. ‘Nou, misschien wil ik dat ook wel,’ zei ze ooit in een interview. Zolang kinderen maar creatief hun eigen weg durven te gaan.

De afbeelding toont een kunstzinnig portret van Nannie Kuiper. Gemaakt door: Philip Hopman
Vervaardigd 2006
Techniek Acryl op doek
Afmetingen 80 x 40 cm

Nannie Kuiper

door Philip Hopman (1961)

Gouden Griffel-winnaar Nannie Kuiper en Zilveren Penseel-winnaar Philip Hopman maakten samen diverse boeken, waaronder diverse ABC-boekjes en Het grote vier seizoenen woordenboek. Kuipers speelse rijmpjes en gedichten voor ondeugende en eigenzinnige peuters en kleuters passen goed bij de vrolijke illustraties van Hopman, die zijn tekeningen graag vult met kijkgrapjes. Toen Kuiper in 2006 door het Literatuurmuseum benaderd werd met de vraag of ze wellicht een portret had voor de Schrijversgalerij, vroeg ze Hopman haar te portretteren.

Juni van dat jaar is het portret klaar, zo laat Hopman per brief weten vanuit Barcelona, waar hij dan een paar maanden woont en werkt: ‘Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: je schilderij is af!’ Aanvankelijk had hij gedacht dat het hem niet zou lukken, maar – zo schrijft hij haar– hij gaf niet op. En dan is het dus af, althans bijna. Er ontbreekt nog een enkel detail. ‘Ik had nl. niet de kip-varken-koe-konijn-boekjes gefotografeerd en ik moet alleen nog ergens in de achtergrond de kleurtjes invullen. 5 Minuutjes werk, schat ik.’

Zelf is hij tevreden over het resultaat. Het is een zonnig schilderij geworden, ‘fier ook’, zo laat hij weten. ‘Een aantal van je boeken staat erop, enigszins impressionistisch geschilderd, à la Monet, zeg maar. Je glimlacht.’ Hij onthult heel benieuwd te zijn naar haar reactie, maar als ze het niets vindt: ‘wat tot de mogelijkheden behoort, even goede vrienden hoor.’ Tot slot laat hij haar weten: ‘Ik ben heel erg dol op je, en ik hoop dat je dat aan het schilderij zult kunnen zien.’ Kuipers reactie is niet vastgelegd, maar vast staat dat ze in elk geval geen bezwaar heeft gemaakt.