Wim de Bie

(1939)

Wim de Bie ontwikkelde samen met Kees van Kooten een geheel eigen en eigenzinnige vorm van satirisch tv-genre vol humor, kritiek, en taalspel. Eerst waren ‘Koot en Bie’ te horen op de radio, vervolgens te zien op de televisie. Hun bescheurkalenders werden verzameld in Het Groot Bescheurboek en er zijn volksstammen die grote delen van de langspeelplaten van Het Simplisties Verbond woordelijk kunnen citeren. In 2007 kregen ze het erelidmaatschap van het Genootschap Onze Taal.

Vervaardigd 1990
Techniek Olieverf op doek
Afmetingen 100 cm x 100 com

Koot & Bie

door Ernestine Oosting

Dat Ernstine Oosting, indertijd getrouwd met Wim de Bie, haar man en Kees van Kooten afbeeldde met een krant in handen is niet verwonderlijk. De twee verzorgden in de periode dat dit dubbelportret gemaakt werd het satirisch programma Keek op de week, dat meteen na het achtuurjournaal live werd uitgezonden door de VPRO. Van Kooten en De Bie bespraken hierin aan de hand van sketches de actualiteiten.

Van Kooten en De Bie richtten al op de Haagse Dalton-hbs een cabaretgroepje op. Als duo bleven ze samenwerken, in 1963 als De Klisjeemannetjes voor de VARA-radio. Van 1965 tot 1998 waren ze wekelijks op tv met hun satirische programma’s voor de VPRO. Het Simplisties Verbond, Jacobse & Van Es, de vieze man, de Positivo’s, zwerver Dirk, Oost-Europa-‘deskundige’ Dr. Clavan, Berendien uut Wisp – hun reeks van legendarische typetjes is eindeloos.

Stoned als een garnaal, op hun pik getrapt, in hun kuif gepikt, doemdenken, regelneef, geen gezeik: iedereen rijk, samen voor ons eigen, vrije jongens, mag ik even een teiltje, jemig de pemig, mozes kriebel, krasse knarren, en wel hierom: zonder Van Kooten & De Bie zouden deze uitdrukkingen niet bestaan.

Wim de Bie schreef in de jaren negentig zijn Meneer Foppe-romans, Kees van Kooten vanaf de jaren tachtig o.a. zijn Treitertrends, Moderismen, Koot graaft zich autobio, Veertig en Annie. Ook samen publiceerden, naast bescheurkalenders en simpelpees, boeken uit. Een andere uitgave van het duo is de Juinensche Courant, een nep regionaal nieuwsblad over de fictieve gemeente Juinen die veelvuldig voorkwam in hun tv-uitzendingen.

Dit dubbelportret sierde in maart 1993 de cover van de VPRO-gids, waarna men bij de omroep de afbeelding als poster kon bestellen.