Zoeken

Brian Elstak

(1980)
Beeldend kunstenaar Brian Elstak houdt van verhalen: ‘Als kind was ik een spons voor verhalen. Of ze nou van mijn ouders, opa, oma, ooms, tantes, neven of nichten kwamen, alles wat ik tof of interessant vond, archiveerde ik in mijn hoofd. Ik geniet nog steeds van die kluis vol ideeën.’ Ook hiphop, tekenfilms en comics zijn voor hem bronnen van inspiratie.
De afbeelding toont een kunstzinnig portret van Zelfportret. Gemaakt door: Brian  Elstak
Vervaardigd 2019
Techniek Acryl op doek
Afmetingen 30 x 30 cm

Zelfportret

door Brian Elstak (1980)

Voor dit zelfportret had hij alleen een pasfoto nodig, ‘het Spiderman-masker kan ik dromen’. De wereld van Marvel en Image Comics is zijn voorland: Spiderman en X-Men zijn zijn helden, maar ook kunstenaars Jean-Michel Basquiat en Keith Haring hebben veel impact.

Fel, luid, veelkleurig, spectaculair, Elstak samplet zijn bronnen zoals dat in hiphop gebeurt. Dat levert boeken op vol superheldenverhalen, verteld in het tempo van raptracks: Tori, dat hij schreef met Karin Amatmoekrim en Trobi, dat hij maakte met Esther Duysker. De boeken zijn gebaseerd op de verhalen die hij aan zijn eigen drie kinderen vertelde. Het zijn spannende verhalen vol geweld en wijze lessen, waarin de ‘dappere mensenkinderen’ het tegen boze krachten moeten opnemen, gewapend met een schild, een tijgerklauw, maar vooral ook: een potloodzwaard. De verbeelding vecht mee aan de kant van de kinderen. Ook smokkelen de schrijvers wat Surinaams cultuurgoed de verhalen binnen, zoals de spin Anansi met zijn vrouw Akuba en hun elf kinderen.

Tori levert Elstak lovende reacties op, voor zijn illustraties in heldere lijnen en felle kleuren krijgt hij een Zilveren Penseel. ‘Elstak is niet de man van terughoudendheid en gestileerdheid maar laat zijn penselen en potloden het werk doen, alsof hij tegen ze zegt: ‘‘Ga je gang.’’ Het levert een krachtig en bijzonder boek op,’ aldus de jury.

Elstak portretteerde ook Karin Amatmoekrim en Esther Duysker, hij vindt hen ‘superhelden’. Net als de boeken Tori en Trobi zijn de drie portretten stoer, trots en een explosie van kleur.