Online exposities

Lees en bekijk de meer dan 35 unieke en vernieuwende online exposities van het LiteratuurLab. Dag en nacht te bezoeken!

Meer dan 450 portretten

Nationale Schrijversgalerij

De Schrijversgalerij die jarenlang te zien was in het Literatuurmuseum leeft nu online voort. Dwaal langs de honderden portretten die de collectie rijk is en ontdek de verhalen erachter.
Nieuw!
Vrouwen en de P.C. Hooft-prijs

Wel verdiend, niet ontvangen

Is het mogelijk de geschiedenis te corrigeren? Om te herinneren wat er vergeten is, te gaan zien wat er ongezien bleef? Bezoek deze online expositie over vrouwelijke auteurs die de P.C. Hooft-prijs wel verdiend, maar nooit ontvangen hebben.
Louis Couperus

De werelden van Couperus

Toen Louis Couperus in 1923 overleed zullen er niet veel mensen rondgelopen hebben die meer van de wereld hadden gezien dan hij. Deze online expositie verbindt de werelden van Couperus met waar het bij hem om gaat: de literatuur.

40 minuten lezen

Caraïbische literatuur

Waar lucht en licht in water hangen

We zijn vaak geneigd de literatuur van Suriname en de Antillen als een aparte categorie te beschouwen, terwijl we een taal delen en veel van die schrijvers Nederlandse recensies, lezers en prijzen krijgen. Een blik op deze kant van onze literatuur.

45 minuten lezen

Thé Tjong-Khing

Van striptekenaar tot sprookjesschilder

Hij begon zijn carrière als striptekenaar, maar Thé Tjong-Khing nam op latere leeftijd afscheid van het realisme en omarmde de sprookjeswereld als illustrator van kinderboeken. Verken hier zijn omvangrijke en intrigerende oeuvre.

45-50 minuten lezen

Ilja Leonard Pfeijffers Mocanië

Een ode aan de verbeelding

Als kind bedacht Ilja Leonard Pfeijffer een land met een eigen geschiedenis en een eigen taal. Dwaal door deze online expositie en ontdek de geheimen van Pfeijffers Mocanië. Goede reis!
Remco Campert

De tijd duurt één mens lang

Wat was het geheim van Remco Campert? Wie was deze dichter, schrijver en columnist? Hier kom je alles te weten over zijn leven en werk. Laat je verrassen door unieke foto’s uit het archief: het decor van een reis om nooit te vergeten.

30-35 minuten lezen

Albert Helman

De eeuw van Albert Helman

Componist, journalist, taalwetenschapper, verzetsman, minister, diplomaat... Lou Lichtveld is het allemaal geweest, maar bovenal was hij Albert Helman, de eerste belangrijke schrijver uit de toenmalige West: Suriname en de Nederlandse Antillen.

40-45 minuten lezen

Surinaamse schrijvers

De weg naar een onafhankelijke literatuur

De laatste jaren is zichtbaar geworden hoeveel Surinaamse schrijvers hebben betekend voor de onafhankelijkheid van hun land. Deze online tentoonstelling zoomt in op vijf schrijvers die hun tijd ver vooruit waren.

40-45 minuten lezen

Leo Vroman

Dichter, tekenaar, bioloog, eigenzinnig, geestig...

Behalve dichter was Vroman bioloog, tekenaar, joods, eigenzinnig, nieuwsgierig, geestig. Zijn werk heeft een unieke speelse toon en fantasie, hij schrijft even onbekommerd over de dood als over zijn liefde voor het leven in het algemeen.

50-55 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!