Inhoud

Couperus

LiteratuurLab original

De werelden van Couperus

Toen Louis Couperus in 1923 overleed zullen er niet veel mensen rondgelopen hebben die meer van de wereld hadden gezien dan hij. Geboren in Den Haag, opgegroeid in Nederlands-Indië, gewoond in Italië en Frankrijk, en vooral: veel gereisd. Door Europa, Afrika en Azië, alles met de boot. Deze online expositie brengt die werelden in kaart en verbindt ze met waar het bij Couperus om gaat: de literatuur, de enige wereld waarin hij zichzelf kon zijn.

Den Haag

Duister, benauwd en klein

‘Zo ik íéts ben, ben ik een Hagenaar,’ aldus Couperus. Maar in zijn boeken wordt Den Haag beschreven als een uitgesproken duistere stad.

Verder lezen

Nederlands-Indië

De ongrijpbare omgeving van een jeugd

Indië was voor Couperus een land van herkomst. Hij zou zich in later jaren intensief in die koloniale wereld verdiepen – en in de maatschappelijke verhoudingen.

Verder lezen

Italië en de oudheid

Vol schoonheid en raadsel

‘Het is niet de moeite waard om in je eigen tijd te leven,’ schreef Couperus. Hij voelde zich bovenal thuis in het geestelijke klimaat van de klassieke oudheid.

Verder lezen

De sprookjes

Een zielenwereld in kronkelende lijnen

Couperus wilde dat zijn boekomslagen bijdroegen aan de werelden die hij in taal neerzette. In het bijzonder die van zijn bezielde sprookjes.

Verder lezen

Nice en Noord-Afrika

Op zoek naar het Zuiden

In Nice kon Couperus leven als de aristocraat die hij in Den Haag had willen zijn. Maar de Franse stad was slechts een voorportaal van het echte Zuiden.

Verder lezen

Japan

De laatste reis

Vanaf zijn eerste voetstappen in Japan, stond het land Couperus tegen. Het hielp niet dat hij ernstig ziek werd op wat zijn laatste grote reis zou worden.

Verder lezen