Home

Wij zijn vandaag geopend van 09:00 tot 17:00. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Koop je ticket

Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum

Bezoek het museum voor jong en oud in Den Haag, bekijk vernieuwende online exposities in het LiteratuurLab of doorzoek het archief.

Actueel

Nieuws
Magazijn de Zon in Utrecht
Huisvesting

Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum welkom in Utrecht

Het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum en gemeente Utrecht hebben een intentieovereenkomst getekend voor de komst van dit rijksmuseum naar Utrecht. In het iconische Magazijn De Zon hoopt het museum, dat nu nog in Den Haag is gevestigd, vanaf 2025 zijn deuren te openen voor bezoekers van alle leeftijden.

Evenement
20 t/m 29 maart

Kom naar de Kikkertiendaagse

Van 20 t/m 29 maart vieren we de Kikkertiendaagse! Kom langs in het museum en bezoek de tentoonstelling Ik ben Kikker, of doe gezellig mee met verschillende leuke activiteiten. Lees hier meer.

Evenement
Annie M.G. Schmidtlezing

Tijdreizen en bouillonblokjes

Op dinsdagavond 16 mei verzorgt Jean-Claude van Rijckeghem in het museum de Annie M.G. Schmidtlezing 2023. In het museum zal hij zijn visie geven op jeugdliteratuur, de titel van zijn lezing is ‘Tijdreizen en bouillonblokjes’. Het aantal plaatsen is beperkt. Wil je erbij zijn? Koop nu je ticket.

Nieuws
Couperusjaar

Couperusjaar in het Literatuurmuseum

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Louis Couperus overleed. 2023 is daarom uitgeroepen tot Couperusjaar en ook het Literatuurmuseum zet de spotlight op zijn oeuvre. Lees nu meer.

Nieuws
Literatuurprijzen

Jury P.C. Hooft-prijs 2024 bekend

De jury voor de P.C. Hooft-prijs 2024 is ingesteld. Tsead Bruinja, Kiki Coumans, Maarten van der Graaff, Alfred Schaffer en Kila van der Starre gaan bepalen aan wie deze oeuvreprijs, komend jaar bestemd voor poëzie, wordt toegekend.

Nieuws
Canon van Nederland

Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum is Canonmuseum

Het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum is toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland. Dit netwerk heeft als doel de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Lees nu meer.

Nieuws
Literatuurprijzen

Haagse Literatuurprijzen uitgereikt

Op 12 februari 2023 werden tijdens het internationale literatuurfestival Winternachten de Haagse Literatuurprijzen uitgereikt. Marion Bloem ontving de Constantijn Huygens-prijs, Dominique De Groen de Jan Campert-prijs, Donald Niedekker de F. Bordewijk-prijs en Marjan Slob de J. Greshoff-prijs.

Nieuws
Organisatie

Mei Li Vos nieuwe voorzitter Raad van Toezicht

'Het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum is naast een plek van verbeelding ook een schatkist vol literatuur. Ik heb er enorm veel zin in om de Nederlandse letteren te helpen koesteren', aldus Mei Li Vos die onlangs is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht. Ze volgt daarmee Koos van der Steenhoven op.

LiteratuurLab
Philip Huff

Literair tijdschrift Podium was een bindmiddel, maar ook een boksring

Hoe enthousiast men tegenwoordig ook is over literair tijdschrift Podium, redacteur Gerrit Kouwenaar was dat zelf niet altijd. ‘Om te gillen is het toch allemaal niet. Wat een ellende.’ Philip Huff leest de correspondentie tussen naam- en redactiegenoten Gerrit Kouwenaar en Gerrit Borgers.

Nieuws
Jonge Stadsdichter

Den Haag benoemt de eerste Jonge Stadsdichter: Chelsy Valentina

Chelsy Valentina is de eerste Jonge Stadsdichter van Den Haag. Haar voordracht van het winnende gedicht ‘Een reis door de stad waar mijn leven compleet voelt: Den Haag’ gaf tijdens een feestelijke finale de doorslag. De 14-jarige Chelsy mag zich een jaar lang de Jonge Stadsdichter van Den Haag noemen.

LiteratuurLab
Thomas Heerma van Voss

Voor grote veranderingen zijn grote gebaren nodig

Een alarm laten afgaan is niet genoeg, je moet mensen ook laten voelen waarom iets écht erg is. Dat lukte J.J. Cremer in 1863 met Fabriekskinderen, waarin hij de misstanden rond kinderarbeid aan de kaak stelde.