Home

Wij zijn vandaag geopend van 10:30 tot 17:00. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Koop je ticket

Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum

Bezoek het familiemuseum in Den Haag, bekijk vernieuwende exposities in het online museum LiteratuurLab of doorzoek het archief.

Actueel

Tentoonstelling
>
Penselen 2023

Nu te zien: het werk van de winnaars van de Zilveren Penselen en het Gouden Penseel!

Een eigenzinnige kijk op de geschiedenis van de mensheid, een avontuur over het volgen van je dromen en een ontdekkingsreis door het menselijk lichaam: het komt allemaal voorbij in de Penselen-expositie in de galerij van het museum. Lees hier meer.

Evenement
>
Kinderboekenweek

Bij mij thuis

Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? De hele maand oktober zijn er diverse workshops en vertelvoorstellingen passend bij het thema van de Kinderboekenweek: Bij mij thuis. Dit jaar óók voor volwassenen!

Evenement
>
E. du Perron

Vriendendag

Op zondag 29 oktober presenteert Adriaan van Dis in het museum een bijzondere, feestelijke bijeenkomst over E. du Perron. Reserveer nu!

Nieuws
>
Leesbevordering

Boekenweek van Jongeren en Readification slaan handen ineen om meer jongeren te laten lezen

Jongeren aan het lezen krijgen doe je door verhalen en boekentips aan te bieden op plekken waar jongeren graag zijn, online bijvoorbeeld. Omdat zowel de Boekenweek van Jongeren als Readification hierin gelooft, werken zij dit jaar samen.

Nieuws
>
Couperusjaar

Couperusjaar in het Literatuurmuseum

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Louis Couperus overleed. 2023 is daarom uitgeroepen tot Couperusjaar en ook het Literatuurmuseum zet de spotlight op zijn oeuvre. Lees nu meer.

Artikel
>
Edgar Cairo

Het gevoel dat je gedragen wordt: een anekdote van Edgar Cairo

Het onlangs door het Literatuurmuseum verworven archief van schrijver Edgar Cairo zit vol bijzondere documenten, foto’s en prullaria. Toen Dean Bowen een kijkje nam in dit archief, moest hij enorm gniffelen om een korte door Cairo opgetekende anekdote.

Artikel
>
Marga Minco 1920-2023

Kiekjes van Marga Minco: dat iemand halverwege zo’n lang leven al zoveel achter de rug kan hebben

Op 10 juli 2023 overleed Marga Minco op 103-jarige leeftijd. Anne van den Dool bekeek in 2020 ter ere van Minco’s honderdste levensjaar foto’s van de schrijfster in het archief van het Literatuurmuseum. Bekijk ze hier.

Artikel
>
Keti Koti

Anton de Kom dichtte over vrijheid en liefde

Vrijheid was het onderwerp waarover De Kom zijn hele leven schreef: bevrijd van onderdrukking en vrijheid van beweging. Hij werd beroemd met wat hij schreef over de slavernij in de achttiende en negentiende eeuw, maar in zijn gedichten liet hij zien dat die vrijheid ook in de twintigste eeuw nog bevochten moest worden.

Tentoonstelling
>
Max Velthuijs

Nieuw: Ik bof dat ik een kikker ben

‘Kikker is kunst, Kunst met een grote K,’ zei illustrator Marije Tolman ooit. Het museum viert met deze tentoonstelling het honderdste geboortejaar van Kikkers geestelijk vader: Max Velthuijs. Ontdek het leven en werk van de Haagse ‘schrijvenaar’ en laat je verrassen door zijn originele illustraties!

Nieuws
Magazijn de Zon in Utrecht >
Huisvesting

Het museum is welkom in Utrecht

Het museum en gemeente Utrecht hebben een intentieovereenkomst getekend voor de komst van dit rijksmuseum naar Utrecht. In het iconische Magazijn De Zon hoopt het museum, dat nu nog in Den Haag is gevestigd, vanaf 2025 zijn deuren te openen voor bezoekers van alle leeftijden.