Home

Wij zijn vandaag geopend van 09:00 tot 17:00. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Koop je ticket

Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum

Bezoek het museum voor jong en oud in Den Haag, bekijk vernieuwende online exposities in het LiteratuurLab of doorzoek het archief.

Actueel

Nieuws
Rechtsstaat

Het Literatuurmuseum doet mee aan de Week van de Rechtsstaat

De Academie voor Wetgeving & Overheidsjuristen organiseert van dinsdag 30 mei t/m zaterdag 3 juni 2023 de Week van de Rechtsstaat. Het Literatuurmuseum doet mee met een reeks artikelen die aansluit op het thema ‘De toekomst van onze rechtsstaat’. Lees het hier!

Nieuws
Literatuurprijzen

P.C. Hooft-prijs 2023 uitgereikt aan Tijs Goldschmidt

Tijs Goldschmidt heeft de P.C. Hooft-prijs 2023 voor beschouwend proza ontvangen tijdens een feestelijke bijeenkomst, georganiseerd door het Literatuurmuseum in Den Haag. Volgens de jury is hij ‘een essayist pur sang.’ Lees hier meer.

LiteratuurLab
Philip Huff

Willem Kloos noemde de gedichten van Couperus ‘absoluut literaire trash’

Louis Couperus begon ooit als dichter. Zijn tweede bundel, Orchideeën, werd door Willem Kloos in 1887 genadeloos de grond ingeschreven. Philip Huff leest de recensie van Kloos en deelt zijn eigen ervaringen.

Tentoonstelling
Max Velthuijs

Nieuw: Ik bof dat ik een kikker ben

‘Kikker is kunst, Kunst met een grote K,’ zei illustrator Marije Tolman ooit. Het museum viert met deze tentoonstelling het honderdste geboortejaar van Kikkers geestelijk vader: Max Velthuijs. Ontdek het leven en werk van de Haagse ‘schrijvenaar’ en laat je verrassen door zijn originele illustraties!

Let op
Museumbezoek

Liftstoring

Komende dagen het museum bezoeken? Houd er rekening mee dat de bezoekerslift in het museum tijdelijk buiten dienst zijn. Bezoekers die de lift willen gebruiken kunnen een alternatieve route nemen. Onze excuses voor het ongemak.

Nieuws
Jonge Stadsdichter

Scholenwedstrijd: Den Haag op zoek naar de Jonge Stadsdichter 2024!

Den Haag gaat samen met middelbare scholen op zoek naar de nieuwe Jonge Stadsdichter 2024! Docenten in het voortgezet onderwijs worden opgeroepen hun klas aan te melden voor de scholenwedstrijd. Dit kan t/m 26 mei. Lees nu meer.

LiteratuurLab
Roman Helinski

Herzberg zoekt tijdens het praten de juiste woorden, Kayzer geeft hem de tijd

In april 1985 was Abel J. Herzberg te gast in het tv-programma Het onderhoud met interviewer Wim Kayzer. Het gesprek begint met de dodentreinen door Duitsland. Dan begint Herzberg te vertellen.

Nieuws
Couperusjaar

Couperusjaar in het Literatuurmuseum

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Louis Couperus overleed. 2023 is daarom uitgeroepen tot Couperusjaar en ook het Literatuurmuseum zet de spotlight op zijn oeuvre. Lees nu meer.

Nieuws
Magazijn de Zon in Utrecht
Huisvesting

Het museum is welkom in Utrecht

Het museum en gemeente Utrecht hebben een intentieovereenkomst getekend voor de komst van dit rijksmuseum naar Utrecht. In het iconische Magazijn De Zon hoopt het museum, dat nu nog in Den Haag is gevestigd, vanaf 2025 zijn deuren te openen voor bezoekers van alle leeftijden.

Nieuws
Literatuurprijzen

Jury P.C. Hooft-prijs 2024 bekend

De jury voor de P.C. Hooft-prijs 2024 is ingesteld. Tsead Bruinja, Kiki Coumans, Maarten van der Graaff, Alfred Schaffer en Kila van der Starre gaan bepalen aan wie deze oeuvreprijs, komend jaar bestemd voor poëzie, wordt toegekend.