Home

We zijn gesloten, morgen zijn we open van 10:30 - 17:00. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Koop je ticket

Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum

Bezoek het familiemuseum in Den Haag, bekijk vernieuwende exposities in het online museum LiteratuurLab of doorzoek het archief.

Ontdek online

Bezoek het online museum LiteratuurLab of vind een boek dat bij je past in de Boekenvinder. Doe je onderzoek? Bekijk dan de online catalogus. Het museum stelt zijn archief beschikbaar zodat steeds nieuwe generaties kennis kunnen maken met ons literaire verleden.

Actueel

Lees hier het laatste nieuws over het familiemuseum, het online LiteratuurLab en het archief. Ook ontdek je hier meer over de Haagse Literatuurprijzen, P.C. Hooft-prijs, Theo Thijssen-prijs en de Max Velthuijs-prijs.

Nieuws
Literatuurprijs

Theo Thijssen-prijs voor Edward van de Vendel

De driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur is voor Edward van de Vendel. De jury looft zijn taalgebruik ‘met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen’ en omschrijft zijn oeuvre als ‘geloofwaardig, oprecht en warmhartig’.

Nieuws
Museum

Valérie Drost nieuwe directeur-bestuurder

Valérie Drost (1984) wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heeft de Raad van Toezicht vandaag bekendgemaakt.

Nieuws
Lezing

Astrid Sy gaf inspirerende Annie M.G. Schmidtlezing

Aan de hand van het thema ‘verandering’ gaf Sy op 15 mei haar visie op jeugdliteratuur. Heb je de lezing gemist? Lees of luister de lezing hier gratis terug!

Nieuws
Archief

Archief Soldaat van Oranje ondergebracht in museum

Het literaire archief van Hazelhoff Roelfzema - de Soldaat van Oranje - is op dinsdag 23 april door zijn dochter officieel overgedragen aan het museum. Lees meer over dit bijzondere archief.

LiteratuurLab
Artikel

Van het hol van de ratelslang naar een villa met de koningin

Het literair archief van de beroemde Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema is sinds kort te vinden in het Literatuurmuseum. Schrijver Roman Helinski mocht bladeren door zes dikke, gebonden manuscripten: versies van zijn iconische boek Soldaat van Oranje. Lees het hier!

Nieuws
Tentoonstelling

Museum viert Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag is voor het museum een uitgelezen moment om een nieuw kunstwerk en een fysieke en een online expo te openen waarin vrouwen centraal staan. Lees hier meer.

Nieuws
Literatuurprijzen

P.C. Hooft-prijs 2024 toegekend

P.C. Hooft-prijs 2024 is toegekend aan Astrid Lampe. 'Het winnen van zo’n prestigieuze oeuvreprijs voelt als een doorbraak.’ Het Literatuurmuseum organiseert eind mei de uitreiking van deze belangrijke Nederlandse literatuurprijs.

Vacature
Vacature

Gezocht: Vrijwilligers

Vind je het leuk om te assisteren bij onze museumlessen? Ben je bekend met het begeleiden van kinderen en jongeren en heb je affiniteit met (jeugd)literatuur? Dan zijn wij op zoek naar jou! Lees hier meer en reageer snel.

LiteratuurLab
Artikel

‘Wat is er dat ons bindt?’ Sonja Prins in Ravensbrück

In het concentratiekamp Ravensbrück schreef dichter Sonja Prins een Duitstalige bewerking van A Midsummer Night’s Dream. ‘Bij het licht van een oliepitje’ en met ‘stompjes potlood’ creëerde zij een toneelstuk waarmee de spanningen tussen de gevangenen in het kamp overbrugd werden. Lees het hier.

Nieuws
Jonge Stadsdichter van Den Haag

Den Haag benoemt de nieuwe Jonge Stadsdichter

Adelina Ignat is de nieuwe Jonge Stadsdichter van Den Haag. Haar voordracht van het gedicht ‘Bubbel’ gaf tijdens de finale van de middelbare scholen-wedstrijd de doorslag en zij mag zich in 2024 de Jonge Stadsdichter van Den Haag noemen. Lees meer.

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum