Home

Wij zijn vandaag geopend van 09:00 tot 17:00. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Koop je ticket

Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum

Bezoek het familiemuseum in Den Haag, bekijk vernieuwende exposities in het online museum LiteratuurLab of doorzoek het archief.

Actueel

Nieuws
>
Lezing

Astrid Sy gaf inspirerende Annie M.G. Schmidtlezing

Aan de hand van het thema ‘verandering’ gaf Sy op 15 mei haar visie op jeugdliteratuur. Heb je de lezing gemist? Lees of luister de lezing hier gratis terug!

Nieuws
>
Archief

Schrijversarchief Soldaat van Oranje ondergebracht in het Literatuurmuseum

Het literaire archief van Hazelhoff Roelfzema - de Soldaat van Oranje - is op dinsdag 23 april door zijn dochter officieel overgedragen aan het museum. Lees meer over dit bijzondere archief.

LiteratuurLab
>
Artikel

Van het hol van de ratelslang naar een villa met de koningin

Het literair archief van de beroemde Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema is sinds kort te vinden in het Literatuurmuseum. Schrijver Roman Helinski mocht bladeren door zes dikke, gebonden manuscripten: versies van zijn iconische boek Soldaat van Oranje. Lees het hier!

LiteratuurLab
>
Artikel

Het zelfportret van Lidy van Marissing: wie is ze precies?

In 1977 vroeg literair tijdschrift De Revisor verschillende Nederlandse schrijvers een zelfportret te tekenen. Een van de auteurs die een bijdrage inzond was Lidy van Marissing. Thomas Heerma van Voss bekeek haar zelfportret in het archief van het Literatuurmuseum en probeerde de schrijver zelf te spreken te krijgen.

Nieuws
>
Tentoonstelling

Museum viert Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag is voor het museum een uitgelezen moment om een nieuw kunstwerk en een fysieke en een online expo te openen waarin vrouwen centraal staan. Lees hier meer.

Nieuws
>
Literatuurprijzen

P.C. Hooft-prijs 2024 toegekend

P.C. Hooft-prijs 2024 is toegekend aan Astrid Lampe. 'Het winnen van zo’n prestigieuze oeuvreprijs voelt als een doorbraak.’ Het Literatuurmuseum organiseert eind mei de uitreiking van deze belangrijke Nederlandse literatuurprijs.

Vacature
>
Vacature

Gezocht: Vrijwilligers

Vind je het leuk om te assisteren bij onze museumlessen? Ben je bekend met het begeleiden van kinderen en jongeren en heb je affiniteit met (jeugd)literatuur? Dan zijn wij op zoek naar jou! Lees hier meer en reageer snel.

LiteratuurLab
>
Artikel

‘Wat is er dat ons bindt?’ Sonja Prins in Ravensbrück

In het concentratiekamp Ravensbrück schreef dichter Sonja Prins een Duitstalige bewerking van A Midsummer Night’s Dream. ‘Bij het licht van een oliepitje’ en met ‘stompjes potlood’ creëerde zij een toneelstuk waarmee de spanningen tussen de gevangenen in het kamp overbrugd werden. Lees het hier.

Nieuws
>
Jonge Stadsdichter van Den Haag

Den Haag benoemt de nieuwe Jonge Stadsdichter

Adelina Ignat is de nieuwe Jonge Stadsdichter van Den Haag. Haar voordracht van het gedicht ‘Bubbel’ gaf tijdens de finale van de middelbare scholen-wedstrijd de doorslag en zij mag zich in 2024 de Jonge Stadsdichter van Den Haag noemen. Lees meer.