Home

Wij zijn vandaag geopend van 09:00 tot 17:00. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Koop je ticket

Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum

Bezoek het familiemuseum in Den Haag, bekijk vernieuwende exposities in het online museum LiteratuurLab of doorzoek het archief.

Ontdek online

Bezoek het online museum LiteratuurLab of vind een boek dat bij je past in de Boekenvinder. Doe je onderzoek? Bekijk dan de online catalogus. Het museum stelt zijn archief beschikbaar zodat steeds nieuwe generaties kennis kunnen maken met ons literaire verleden.

Actueel

Lees het laatste nieuws over het familiemuseum, het online LiteratuurLab en het archief. Ook ontdek je hier meer over onze literatuurprijzen.

Nieuws
Archief

Museum verwerft archief Anil Ramdas

Het archief van essayist, columnist, tv-presentator en denker Anil Ramdas (1958-2012) is overgedragen aan het museum. De notitieboekjes, agenda's en persoonlijke spullen geven ‘inzicht in de denkwereld van deze belangrijke essayist, een heel gecompliceerde figuur die succesvol was voordat het zo tragisch afliep.’ Lees hier meer.

Tentoonstelling
Vanaf 6 juli

Philip Hopmans keuze - In beeld

Een paar jaren geleden schonk Hopman een groot deel van zijn tekeningen aan het museum. Voor deze tentoonstelling maakte hij een selectie van de werken die hij het mooist, grappigst of belangrijkst vindt. Lees hier meer over de expo.

Evenement
Wel verdiend, niet ontvangen

Het pleidooi

Vrouwelijke auteurs ontvangen van oudsher een stuk minder waardering dan hun mannelijke collega’s. Van de 73 laureaten van de P.C. Hooft-prijs bleken er maar 13 vrouw te zijn! Kom 18 september naar de Bibliotheek Neude in Utrecht en ontdek meer over vrouwelijke schrijvers die de P.C. Hooft-prijs wel verdiend, maar nooit ontvangen hebben. Reserveer nu!

Nieuws
Literatuurprijs

Constantijn Huygens-prijs voor Tomas Lieske

Met de jaarlijkse prijs looft de jury zijn gehele oeuvre, dat bestaat uit romans, verhalen, gedichten en essays waarin de taal fonkelt, de nieuwsgierigheid bloeit en de verbeelding wordt gevierd.

Evenement
Masterclasses en workshops

Zomertekenschool

De Zomertekenschool staat volledig in het teken van illustrator Philip Hopman. Je kent hem van de boeken Boer Boris, Ridder Florian en Temmer Tom. Tijdens de vakantie is er elke drie weken weer een nieuw programma. Doe mee met een van de vele activiteiten en leer de fijne kneepjes van het vak!

Nieuws
Literatuurprijs

Theo Thijssen-prijs voor Edward van de Vendel

De driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur is voor Edward van de Vendel. De jury looft zijn taalgebruik ‘met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen’ en omschrijft zijn oeuvre als ‘geloofwaardig, oprecht en warmhartig’.

Nieuws
Museum

Valérie Drost nieuwe directeur-bestuurder

Valérie Drost (1984) wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heeft de Raad van Toezicht vandaag bekendgemaakt.

Nieuws
Jonge Stadsdichter van Den Haag

Den Haag benoemt de nieuwe Jonge Stadsdichter

Adelina Ignat is de nieuwe Jonge Stadsdichter van Den Haag. Haar voordracht van het gedicht ‘Bubbel’ gaf tijdens de finale van de middelbare scholen-wedstrijd de doorslag en zij mag zich in 2024 de Jonge Stadsdichter van Den Haag noemen. Lees meer.

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum