We zijn gesloten, morgen zijn we open van 10:30 - 17:00. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Koop je ticket

Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum

Bezoek het museum voor jong en oud in Den Haag, bekijk vernieuwende online exposities in het LiteratuurLab of doorzoek het archief.

Actueel

Nieuws
Jonge Stadsdichter

Den Haag benoemt de eerste Jonge Stadsdichter: Chelsy Valentina

Chelsy Valentina is de eerste Jonge Stadsdichter van Den Haag. Haar voordracht van het winnende gedicht ‘Een reis door de stad waar mijn leven compleet voelt: Den Haag’ gaf tijdens een feestelijke finale de doorslag. De 14-jarige Chelsy mag zich een jaar lang de Jonge Stadsdichter van Den Haag noemen.

Museumbezoek
Werkzaamheden

Let op: lift buiten gebruik

De hoofdlift die bezoekers van de begane naar de ingang van het museum op de eerste verdieping brengt is tijdelijk buiten werking. Bezoekers die de lift willen gebruiken kunnen een alternatieve route nemen.

Artikel
Thomas Heerma van Voss

Voor grote veranderingen zijn grote gebaren nodig

Een alarm laten afgaan is niet genoeg, je moet mensen ook laten voelen waarom iets écht erg is. Dat lukte J.J. Cremer in 1863 met Fabriekskinderen, waarin hij de misstanden rond kinderarbeid aan de kaak stelde.

Evenement
Literatuurprijzen

Uitreiking Haagse Literatuurprijzen

Op 12 februari 2023 worden tijdens het internationale literatuurfestival Winternachten de Haagse Literatuurprijzen uitgereikt tijdens een feestelijk programma. Met onder meer Marion Bloem, Sinan Can, Amara van der Elst, Dominique De Groen, Donald Niedekker en Marjan Slob. De uitreiking bijwonen? Dat kan!

Tentoonstelling
Nieuw!

Schrijven voor vrede en vrijheid

75 jaar geleden werden de Haagse Literatuurprijzen in het leven geroepen, als een blijvende herdenking van het verzet van dichters en schrijvers tegen de Duitse bezetter. Het museum staat stil bij dit jubileum met een tentoonstelling die een beeld geeft van de Nederlandse literatuur in en net na de oorlog.

Artikel
Joost Oomen

Leve Anny Schuitema, voorvechtster van de poëzie!

Actrice en voordrachtskunstenaar Anny Schuitema was in de jaren vijftig en zestig op de radio een onvermoeibaar pleitbezorgster van de poëzie. Joost Oomen duikt in haar archief en stelt zich voor hoe een dag in haar leven eruitgezien moet hebben, in een zomer- en een winterverhaal.

Nieuws
Literatuurprijzen

P.C. Hooft-prijs 2023 toegekend aan Tijs Goldschmidt

De P.C. Hooft-prijs 2023 is toegekend aan Tijs Goldschmidt. Dit is vandaag bekendgemaakt tijdens de viering van 75 jaar P.C. Hooft-prijs in het Literatuurmuseum in Den Haag. De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor beschouwend proza. Het Literatuurmuseum organiseert op 25 mei de feestelijke uitreiking.

Vacature
Werken bij het museum

Wij zoeken een Locatiemanager!

Wil jij eraan bijdragen dat het museum bijna alle dagen van het jaar geopend kan zijn? Dat duizenden kinderen per maand verhalen kunnen beleven, ontdekken en maken? Solliciteer dan op deze baan in een inspirerende en dynamische omgeving. Geen dag is hetzelfde.

Artikel
Willem Kloos en Jeanne Reyneke van Stuwe

‘O, die brief, die brief van jou, die ik kus en kus... O, zaligheid, zaligheid’

In 1927 publiceerden Willem Kloos en Jeanne Reyneke van Stuwe hun liefdesbrieven in een zevenhonderd pagina's tellend boek. Hoewel het koppel op foto’s weinig hartstochtelijk oogt, staan de brieven vol jubelende loftuitingen.

Artikel
Kees van Kooten en Remco Campert

‘Hij was de leukste en de grootste. Echt. Verdomme’

In het Literatuurmuseum liggen honderden ansichtkaarten van Kees van Kooten aan Remco Campert. Thomas Heerma van Voss sprak met Van Kooten over Remco en hun decennia omspannende vriendschap.

Vacature
Werken bij het museum

Collega’s gezocht

Kom werken bij het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum! Dé plek waar kinderen en volwassenen op een inspirerende manier verhalen ontdekken, beleven en maken. We zoeken publieksbegeleiders, horecamedewerkers en floormanagers.

Nieuws
Literatuurprijzen

Max Velthuijs-prijs uitgereikt aan Philip Hopman

Philip Hopman heeft de Max Velthuijs-prijs ontvangen, de driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Het Literatuurmuseum organiseerde de feestelijke uitreiking in Den Haag.