Thé
Tjong-Khing

Max Velthuijs-prijs
Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft vrijdag 9 april 2010 besloten de Max Velthuijs-prijs 2010 toe te kennen aan Thé Tjong-Khing.

Deze driejaarlijkse oeuvreprijs is in 2006 ingesteld ter bekroning van het werk van een Nederlandse illustrator en is uitgereikt op 23 september 2010 op een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum te Den Haag.

De Max Velthuijs-prijs 2010 is aan Thé Tjong-Khing (1933) toegekend op voordracht van een jury bestaande uit: Martijn van der Linden, Bas Maliepaard, Mance Post, Benno Tempel (voorzitter), Katrien Vloeberghs en Aad Meinderts was ambtelijk secretaris.

Thé Tjong-Khing (1933) illustreerde voor onder meer Thea Beckman, Miep Diekmann, Guus Kuijer, Els Pelgrom en Annie M.G. Schmidt. De combinatie van gedetailleerd en toch ook zogenaamd onbeholpen en naïef tekenen maakt zijn werk populair bij het publiek. Eerder won hij driemaal het Gouden Penseel en zijn kijk- en zoekboek Waar is de taart? werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2005.

Thé Tjong-Khing ontvangt de Max Velthuijs-prijs in het Literatuurmuseum in Den Haag. Credits foto: Mylene Siegers.

‘Op verschillende niveaus kenmerkt grote dynamiek de scheppingskracht van Thé Tjong-Khing. Zijn talrijke geesteskinderen zijn opvallend beweeglijk en gracieus, zelfs in hun notoire onhandigheid of stunteligheid. (…) Hun emotionele uitdrukkingskracht en relationele vitaliteit bestrijken een breed gamma, van slaapdronken tot doodsbang, van beklemmend eenzaam tot dolverliefd. (…) De combinatie van heldere en figuratieve toegankelijkheid en aanhoudende kwaliteitsvolle vernieuwing maken zijn handtekening herkenbaar en zijn schepselen breed geliefd en gekend.’

Credits portretfoto: Eveline van Egdom / Literatuurmuseum