Bibi
Dumon Tak

Theo Thijssen-prijs
Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 14 mei 2018 besloten de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2018 toe te kennen aan Bibi Dumon Tak.

Deze oeuvreprijs is uitgereikt op dinsdag 25 september 2018 op een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.

De Theo Thijssen-prijs (voortzetting van de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur) voor het gehele oeuvre van Bibi Dumon Tak (Rotterdam, 21 december 1964) is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit: Jaap Friso, Martha Heesen, Sara van den Bossche, Thomas de Veen en Anna Woltz (voorzitter).

Recente laureaten: Martha Heesen (2015), Sjoerd Kuyper (2012) en Ted van Lieshout (2009).

Bibi Dumon Tak spreekt haar dankwoord uit na inontvangstneming van de Theo Thijssen-prijs. Credits foto: Mylene Siegers.

‘Het oeuvre van Bibi Dumon Tak toont: om in vervoering te raken heb je geen verzinsels nodig. Vervoering bereik je met de blik van een kind – onbevangen, origineel en eerlijk – en de pen van een dichter – eigenzinnig, esthetisch en persoonlijk. En dan kijken, en schrijven. Datgene doen en datgene maken waarmee de literatuur zich van alledaagse tekst en taal onderscheidt. Die blik en die pen bezit Bibi Dumon Tak als geen ander.’