26 mei 2024

Lezing Anton de Kom

Op 26 mei organiseert het museum ter gelegenheid van de Canondagen een inspirerende lezing over Anton de Kom met veel ruimte voor muziek en spoken word. Kom ook naar dit bijzondere programma!

Canondagen

 

Tijdens het weekend van 25 & 26 mei 2024 organiseert het museum ter gelegenheid van de Canondagen een bijzondere lezing over schrijver Anton de Kom, die met zijn onvoltooide oeuvre kwaliteit en gedrevenheid toont, en met terugwerkende kracht in de voorhoede van een nieuwe generatie Surinaamse schrijvers. Deze lezing zal een herhaling zijn van de succesvolle lezing die eerder werd gehouden in juli 2023. 

 

Anton de Kom

 

In het online museum Literatuurlab is de online expositie Surinaamse schrijvers - de weg naar onafhankelijke literatuur  te zien. Hierin wordt ingezoomd op vijf Surinaamse schrijvers die veel hebben betekend voor de onafhankelijkheid van hun land. Een van deze schrijvers is Anton de Kom. Hij was een van de eersten die aandacht vroeg voor het geschiedenisonderwijs in Suriname; want was het niet vreemd dat kinderen moesten leren wie Michiel de Ruyter was, maar niet wie de vrijheidsstrijders waren ten tijde van de slavernij? Thalia Ostendorf deed onderzoek voor deze online expositie en zal ons meenemen in dit onderwerp.

 

De middag wordt omlijst door een muzikaal optreden van actrice en zangeres Francesca Pichel en door spoken word artiest en Dichter des Vaderlands Babs Gons, die ook gedichten van De Kom ten gehore zal brengen. 


Praktische informatie:
 

Zondag 26 mei
15.00-16.00 uur
Gratis op vertoon van een geldig entreebewijs. Reserveren is verplicht. Voor en na het programma is er ruimte om het museum te bezoeken.