6 juli t/m 1 september

Zomertekenschool

De Zomertekenschool staat volledig in het teken van illustrator Philip Hopman. Doe mee met een van de vele activiteiten en leer de fijne kneepjes van het vak!

Philip Hopman heeft altijd een passie voor tekenen gehad. Andere hobby's had hij niet en aan sport had hij een hekel. Een tekenleraar op de middelbare school spoorde hem aan om toelating te doen voor de Rietveld Academie, en tot zijn grote vreugde werd hij toegelaten. 


Na een zeer korte loopbaan op de mode-afdeling volgde hij lessen illustratie bij onder andere zijn held Thé Tjong Khing. In 1988 illustreerde hij zijn eerste kinderboek: Een reuze heksentoer. Daarna volgden vele boeken zoals Jubelientje, Boer Boris en Temmer Tom

‚Äč

De illustraties van Hopman zijn veelzijdig en niet in één thema te vangen. Daarom staat De Zomertekenschool iedere drie weken in het teken van een ander thema.

 

Natuur en dieren

Van 6 tot en met 26 juli staat het museum in het teken van dieren en de natuur. In de illustraties van Hopman komen héél veel dieren voor en speelt natuur een belangrijke rol. 


Doe-het-zelf workshop Dierenfeest
Kijk in het museum eens naar de originele tekeningen uit bijvoorbeeld Temmer Tom, Dans van de drummers en Voordat jij er was! Welke dieren zie jij? Laat je inspireren, kies een mooie lijst en teken jouw eigen avontuur met dieren! Hang jij jouw illustratie op in het museum? 
 

Masterclass Duizend Dierenwinkel
Op zondag 21 juli duik je samen met kunstenaar Anke van den Burg in de illustraties die Hopman maakte voor het boek Temmer Tom. Toms vader is bang voor dieren: bang voor vlinders, slakken, eekhoorns... Wat Tom ook zegt, niets helpt. Zijn vader blijft bang en gaat niet naar buiten. Tom wil niets liever dan zijn vader over zijn angst heen helpen en bedenkt een snedig plan. Hij haalt een ijsbeer uit de Duizend Dierenwinkel en temt hem. Tijdens de masterclass ga jij de dieren uit de Duizend Dierenwinkel ook temmen. Kom naar de masterclass en leer net als Philip Hopman dieren tekenen. 

Wanneer: Zondag 21 juli 11.00 uur
Leeftijd: 7 jaar en ouder

Let op! Voor de masterclasses is reserveren verplicht. 

 

 

 

Mode

Van 27 juli tot en met 16 augustus haal je de modeontwerper in jezelf naar boven. In het boek Hubert de Givenchy ontmoeten balletdanseres Audrey en ontwerper Hubert elkaar. Ze zijn een perfect duo en de ontwerpen van Givenchy passen perfect bij Audrey. 
 

Doe-het-zelf workshop Modeontwerper

Ga in het Verhalenlab aan de slag als modeontwerper. Philip Hopman heeft een aantal karakters uit zijn boeken speciaal voor deze workshop getekend. Jij mag Boer Boris, Wiplala en Abeltje aankleden. Maak de mooiste ontwerpen en teken, knip en plak de perfecte outfit! 

 

Masterclass Modeshow 
Op 15 en 16 augustus vind je tussen 11.00 en 15.00 uur kunstenaarscollectief Art-S-Cool in het museum! Onder begeleiding van deze kunstenaars ga je aan de slag met je eigen outfit. Dit keer niet op papier, maar outfits die je écht aan kunt trekken. En natuurlijk laat je je outfit op de catwalk zien!

 

Wanneer: Donderdag 15 en vrijdag 16 augustus | 11.00-15.00 uur 
Leeftijd: 6 jaar en ouder

Let op! Voor deze workshop hoef je niet te reserveren. Je kunt mee doen op ieder gewenst tijdstip. Vol = vol. 

 

Vervoer

Van 16 augustus tot en met 1 september staat het museum in het teken van vervoer, zoals in de boeken Ga toch fietsen! en Van wie is de auto? Een Tuktuk, een fiets of een cabrio? Een tractor, de trein of de scooter? Of wat dacht je van Abeltje die met de lift door de lucht vloog of Wiplala op de rug van een duif? Met welk voertuig ga jij op pad?

 

Doe-het-zelf workshop 
In het Verhalenlab maak je je favoriete voertuig van restmateriaal. Máár, zoals het hoort in het museum, is natuurlijk niets te gek. Dus laat je fantasie de vrije loop en bouw met de leukste materialen je eigen vervoersmiddel.

 

Masterclass Ga toch fietsen! 
Op zaterdag 17 augustus dompel je jezelf onder in de wereld van auto's, fietsen en fantasievoertuigen. Bekijk de originele illustraties van Hopman en maak een schets van jouw voertuig. Hoe ziet jouw voertuig eruit? Nadat je de schets hebt gemaakt, ga je met klei jouw voertuig op schaal maken. 

Wanneer: Zaterdag 17 augustus om 11.00 uur
Leeftijd: 7 jaar en ouder

Let op! Voor de masterclasses is reserveren verplicht. 

 

 

 

 

Philip Hopmans keuze - In beeld

Een paar jaren geleden schonk Hopman een groot deel van zijn tekeningen aan het museum. Voor de illustratie-expostie Philip Hopmans keuze – In beeld maakte hij een selectie van de werken die hij het mooist, grappigst of belangrijkst vindt. En tekeningen die heel makkelijk lijken, maar waar hij heel lang aan moest werken om ze precies goed te krijgen. En speciaal voor deze tentoonstelling maakte hij een aantal wandschilderingen. Dwaal langs zijn persoonlijke keuze en geniet van zijn verhalen.

 

 

 

 

 

Foto: Michiel Spijkers