t/m 22 september 2024

Een lust voor het oog

September 2024 neemt het museum afscheid van zijn directeur Aad Meinderts, die dan met pensioen gaat. De afscheidstentoonstelling zet niet alleen de schijnwerpers op de collectie van het museum, maar is ook een hommage aan Meinderts.

Meinderts is de grondlegger van het Kinderboekenmuseum en heeft zich altijd sterk gemaakt voor de erkenning van kinder- en jeugdliteratuur in het algemeen, en van kinderboekenillustraties in het bijzonder. Mede dankzij hem groeide het museum uit tot hét nationale instituut voor kinderboekenillustraties.

 

Meinderts dook het archief in en koos uit de immense collectie zijn persoonlijke favorieten:

 

‘Een cadeautje. Zo vond ik de vraag of ik ter gelegenheid van mijn naderend vertrek een tentoonstelling wilde samenstellen van kinderboekenillustraties uit onze eigen collectie. Ik heb vooral een persoonlijke keuze gemaakt, niet zozeer een verantwoorde. Ik koos tekeningen die iets voor mij betekenen.’

 

Voor deze expositie koos hij bijna 100 illustraties. Dwaal met hem langs illustraties van vroeger tot nu. Hoe verschillend de hier getoonde werken ook zijn, ze hebben één ding gemeen: ze zijn stuk voor stuk een lust voor het oog.

 

Te zien is het werk van onder anderen: Wim Bijmoer, J. Buys, Jenny Dalenoord, Charlotte Dematons, Carl Hollander, Harrie Geelen, Sieb Posthuma, H. Willebeek le Mair en Octavie Wolters.

 

 

Aanbevolen leeftijd: 18+

 

 
Illustratie van Gees Schreuder