De Galerij

Kom dwalen tussen schrijvers en verhalen. In de Galerij worden aan de hand van het archief verhalen uit onze literatuurgeschiedenis vertelt in een vaste en enkele wisselende deeltentoonstellingen.

Aan de hand van bijzondere voorwerpen, geluidsfragmenten en handschriften uit het archief vertelt het museum in de Galerij over thema’s als geloof, herkomst, volwassen worden, seks, roem en de dood. Bekijk de velletjes en notitieblokken waarop schrijvers hun eerste invallen vastlegden, hoor Marga Minco en J.C. Bloem lezen uit eigen werk en zie het zalmroze carnavalskostuum waarin Louis Couperus zich overgaf aan de ‘schitterende dwaasheid van Nice’.

 

 

Canonmuseum

Het museum is aangesloten bij de Canon van Nederland. De Canon neemt je in 50 vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen over onze geschiedenis vertellen. In de Galerij vind je een aantal sleutelstukken, documenten die verhalen van enkele vensters verbeelden:

 

  • Dossier Fabriekskinderen van J.J. Cremer, bij het venster Het Kinderwetje van Van Houten

  • Cahiers van Anton de Kom, bij het venster Anton de Kom

  • Het kampdagboek van Babs van Wely, bij het venster De Tweede Wereldoorlog

  • De verzetsprent ‘De achttien dooden’ van Jan Campert, bij het venster De Tweede Wereldoorlog
     

Ook in de tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidtzijn sleutelstukken te vinden. Meer weten over de Canon, sleutelstukken en activiteiten? Ga dan canonvannederland.nl.

 

 

Wisselende exposities

 

Yvonne Jagtenberg - Mijn huis is jouw huis

VANAF 4 OKTOBER: ‘Dat is net wat ik met een boek altijd probeer te bereiken: dat de fantasie geprikkeld wordt!’ Voor de Kinderboekenweek 2023 maakte Yvonne Jagtenberg Mijn huis is jouw huis. Een boek over familie, en hoe die kan groeien als je liefdevol in het leven staat. Met de boodschap dat er plek is voor iedereen, als we allemaal een beetje ons best doen. In de galerij van het museum zijn nu een aantal van de originele illustraties van het boek te zien: kleurrijk, eigenwijs en helemaal Yvonne Jagtenberg.

 

Van 4 oktober 2023 t/m 7 januari 2024

 

Schrijvers en de liefde

Een ode aan de eerste liefde. Bekijk de eerste schreden op het liefdespad van onder meer Anna Blaman, Hella S. Haasse en Alma Mathijsen. In deze tentoonstelling vertelt het museum enkele literaire liefdesverhalen die te vinden zijn in de collectie. Aan de hand van foto’s, manuscripten en een liefdesbrief toont het museum literaire liefdesverhalen.

 

Ik bof dat ik een Kikker ben

De derde wisselende expo is Ik bof dat ik een Kikker ben. Het museum viert met deze tentoonstelling het honderdste geboortejaar van Max Velthuijs. Lees hier meer over de expositie over de vader van Kikker. 

 

Aanbevolen leeftijd: 18+

 

Penselen 2023

VANAF 4 OKTOBER: Jaarlijks worden de Penselen toegekend aan de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar en ook dit jaar vielen er weer acht boeken in de prijzen. Het museum toont in zijn galerij de originele illustraties ervan. Te zien is het werk van: The Fan Brothers, Djenné Fila, Joëlle Jolivet, Martijn van der Linden, Marieke Nelissen, Annet Schaap, Hanneke Siemensma en Sydney Smith.
 

Van 4 oktober 2023 t/m 7 januari 2024