15 mei 2024

Annie M.G Schmidtlezing door Astrid Sy

Aan de hand van het thema ‘verandering’ gaf Sy op woensdag 15 mei haar visie op jeugdliteratuur. Heb je de lezing gemist? Lees of luister de lezing hier gratis terug!

 

‘Peperneut, ik wil nimmer worden greut’

Historicus en schrijver Astrid Sy verzorgde op woensdag 15 mei de jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-lezing. In haar lezing in het museum staat het thema verandering centraal; hoe je gedurende je leven daar aan de ene kant naar kunt hunkeren, maar er aan de andere kant ook voor kunt vrezen. En wat betekent dit voor het kinderboek? De titel van de lezing luidt ‘Peperneut, ik wil nimmer worden greut’, naar een uitspraak van Pippi Langkous.

 

“Geschiedenis is fluïde, onderhevig aan verandering. Niets is uit steen gehouwen. Dat is precies wat ik er zo interessant aan vind. De historiciteit van de geschiedenis is óók geschiedenis. Hoe kijken we, in een bepaalde periode, naar wat er is gebeurd? Wat is de context? Hoe zijn de interpretaties?”, vertelde Astrid Sy (1987) in mei 2022 aan Trouw. Dit vormde voor Sy een mooi uitgangspunt voor de Annie M.G. Schmidt-lezing in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.

 

Heb je de lezing gemist? Luister de lezing terug via de Grote Vriendelijke Podcast of lees hem op de website van IBBY Nederland