Bibi Dumon Tak neemt Thijssen-prijs in ontvangst

Bibi Dumon Tak heeft dinsdag 25 september de Theo Thijssen-prijs 2018 in ontvangst genomen. De prijs werd haar traditiegetrouw uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum.

‘Hoe meer je in je hoofd stopt, hoe meer plaats er komt. Ik denk dat Theo Thijssen het er volledig mee eens zou zijn.  (…) Hoe meer je leert, hoe meer vrijheid je hebt. Hoe meer boeken je leest, hoe ruimer je denkt,’  zei Bibi Dumon Tak toen ze de prijs in ontvangst nam.
 

Volgens de jury, bestaande uit Jaap Friso, Martha Heesen, Sara van den Bossche, Thomas de Veen en Anna Woltz, heeft Bibi Dumon Tak de non-fictie ingrijpend veranderd.  Zo’n beetje eigenhandig heeft ze ervoor gezorgd dat ook informatieve kinderboeken gezien worden als literatuur. Of zoals Edward van de Vendel het in zijn laudatio zei: ‘Bibi heeft vanaf haar eerste boek een flinke blaasbalg onder de Nederlandse non-fictie gestoken.’ Hij voegde er aan toe: ‘Ik heb van haar geleerd dat je enkel moet schrijven wat zich met vurigheid aandient en dat er geen  grens moet zijn aan wat je voor een boek doet, zolang het dat boek beter maakt.'

 

De Theo Thijssen-prijs  is de voortzetting van de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur en werd de laatste jaren toegekend aan Martha Heesen (2015), Sjoerd Kuyper (2012) en Ted van Lieshout (2009). Aan de driejaarlijkse oeuvreprijs is een bedrag verbonden van € 60.000.