12 september 2019

F. Starik. Leven als Museum

Naar aanleiding van het verschijnen van Lijfrente, de dichtbundel die Stariks partner Vrouwkje Tuinman schreef over het jaar na zijn overlijden, brengt het museum de expositie Leven als Museum.

‘Voor nu is het genoeg dat u begrijpt dat ik mezelf als een Museum opvat, een verzameling van curieuze indrukken’, aldus F. Starik in het ongepubliceerde ‘Brief aan de Toekomst’. Geheel onverwacht overleed de dichter, performer, muzikant en kunstenaar in maart 2018 op 59-jarige leeftijd. Begin dit jaar verwierf het Literatuurmuseum een groot deel van zijn literaire nalatenschap, waartoe ook diverse door hem gemaakte kunstwerken behoren. 

 

F. Starik. Leven als Museum neemt de bezoeker via caleidoscopische kijkdozen, geïnspireerd op 18de- en 19de-eeuwse diorama's, mee in Stariks leef- en gedachtewereld. ‘U moet mijn huis als een vergrote binnenkant van mijn schedel zien: het zichtbare archief van wat binnenin mij leeft…’ Fragmenten uit ‘de Starikcollectie’ zijn samengebracht met foto’s van onder meer zijn woning, gemaakt na het overlijden van de schrijver. Verschillende tijden en media komen samen, ieder ervan bijdragend aan het idee van ‘Leven als Museum’. De tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met Vrouwkje Tuinman en werd ingericht door Andrea Stultiens, kunstenaar en onderzoeker, gespecialiseerd in het activeren van archieven.

 

F. Starik. Leven als Museum is te zien van 13 september t/m 24 november 2019.

 

 

Meer weten over de bundel Lijfrente van Vrouwkje Tuinman? Kijk hier.

 

 

Foto: Andrea Stultiens i.s.m. F. Starik