23 november 2023

Haagse Literatuurprijzen 2023 toegekend aan Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp

In het radioprogramma Kunststof is bekendgemaakt dat drie belangrijke Haagse Literatuurprijzen zijn toegekend aan Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp. Het Literatuurmuseum organiseert de feestelijke uitreiking op zondag 21 januari 2024 in samenwerking met Internationaal Literatuurfestival Writers Unlimited.

Tomas Lieske (pseudoniem van Ton van Drunen, 1943) ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor Niets dat hier hemelt. De jury omschrijft deze roman als een fascinerend hoogtepunt in het rijke oeuvre van Lieske. De belevingswereld van een jongen in de veengebieden tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw wordt op een even beklemmende als betoverende manier opgeroepen. Met zijn klassieke vertelkunst verlegt Lieske de grenzen van onze verbeelding. 

 

Rozalie Hirs (1965) mag in januari voor Ecologica de Jan Campert-prijs 2023 in ontvangst nemen, de jaarlijkse prijs voor poëzie. Volgens de jury lijkt Hirs in deze dichtbundel de poëzie een nieuwe opdracht te geven: de taal teruggeven aan de met ondergang bedreigde natuur. Daarbij wil ze de lezer laten luisteren naar een veelvoud van stemmen en een veelvoud aan klanken, die overweldigen en tevens troost bieden. 

 

Aan Tjibbe Veldkamp (1962) is voor De jongen die van de wereld hield de Nienke van Hichtum-prijs toegekend, een tweejaarlijkse prijs voor jeugdboeken. In deze magisch-realistische vertelling is een klassiek romantisch thema verrassend origineel uitgewerkt. De jury vindt het een magistraal verhaal in poëtisch heldere taal. Een verhaal dat weer licht werpt op de mooie kanten van het leven. Een verhaal dat verwarmt in koude dagen. Een verhaal om verliefd op te worden; het warmste boek voor de winter. 

 

Constantijn Huygens-prijs

Eerder dit jaar is al bekendgemaakt dat de Constantijn Huygens-prijs, de belangrijkste Haagse literatuurprijs voor een oeuvre, is toegekend aan Anjet Daanje (pseudoniem van Anjet den Boer). Deze jaarlijkse prijs voor een literair oeuvre wordt eveneens op 21 januari 2024 uitgereikt.

 

Jury

De Haagse Literatuurprijzen worden toegekend door de Jan Campert-Stichting. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden. De andere prijzen bedragen 6.000 euro. De jury bestond dit jaar uit: Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever.