3 augustus 2019

Hommage aan Sieb Posthuma

‘Als ik m’n penseel in een mooie kleur doop, dan bouw ik m’n eigen feestje’, zei Sieb Posthuma. Jarenlang was hij een van de meest toonaangevende en veelzijdige illustratoren van Nederland. Op 3 augustus is het vijf jaar geleden dat hij overleed. Hij werd slechts 54 jaar oud.

Als een hommage aan Posthuma toont het Literatuurmuseum, dat zijn literaire nalatenschap beheert, nu de illustraties die hij maakte voor Een vijver vol inkt, de bundel kindergedichten van Annie M.G. Schmidt. De bundel verscheen in 2011 en leverde de illustrator zijn tweede Gouden Penseel op. 

 

Met Een vijver vol inkt voegde Posthuma zich in een lange rij illustratoren van de versjes van Schmidt. Om zich te onderscheiden besloot hij met zijn tekeningen iets te vertellen over kleur. Zelf putte hij daar troost en een bijna zinnelijk genoegen uit, nu wilde hij proberen dat gevoel met zijn eigen tekeningen over te brengen. Daarom voegde hij per gedicht een kleur én een personage toe aan zijn tekeningen. Om vervolgens zijn eigen concept uiteindelijk ook weer los te laten, ‘want dat moet je ook durven als tekenaar.’

 

Het boek werd zijn eigen vijver vol inkt, vol illustraties die uitblinken in originaliteit, expressiviteit, kleurgebruik en sfeer. 

 

De tentoonstelling is te zien t/m 27 oktober 2019. Wie meer werk wil zien van Sieb Posthuma, kan terecht in het (inpandige) Kinderboekenmuseum voor de illustratietentoonstelling Sieb Posthuma – In beeld