16 januari 2018

Illustraties Charlotte Dematons naar museum

Charlotte Dematons heeft haar originele illustraties, inclusief schetsen en voorstudies, overgedragen aan het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum.

De in Frankrijk geboren illustratrice is bekend van klassiekers als Nederland, De gele ballon en Grimm. Haar werk wordt in diverse landen uitgegeven en is vele malen bekroond. 

 

Met haar penselen tovert Dematons verhalen op papier. Realistisch, dromerig, sprookjesachtig en vol detail. Ze laat zien dat de lol in de kleine dingen zit, in de gekkigheid van mensen. En wie goed kijkt, ontdekt dat op de achtergrond zich vaak nog een verhaal afspeelt.

Ter gelegenheid van de aanwinst, brengt het Kinderboekenmuseum een ode aan Dematons en exposeert een keuze uit haar werk. De tentoonstelling Charlotte Dematons – In beeld neemt je mee in haar wereld dankzij circa 100 originele illustraties uit onder meer De gele ballonDe tuinen van Dorr en Alleen op de wereld. Ook toont het museum tekeningen uit de bestseller Nederland. In dit tekstloze boek voert ze de lezer langs duinen, rivieren, molens en steden. Langs de belangrijkste feiten uit onze geschiedenis, de meest opmerkelijke feesten, de bekende kinderliedjes en kinderboekfiguren en vooral langs de Nederlanders zelf. 

 


De tentoonstelling Charlotte Dematons – In beeld is te zien van 18 januari t/m 11 juni 2018.