26 augustus 2021

Online uitreiking P.C. Hooft-prijs aan Alfred Schaffer op 9 september

De uitreiking van de P.C. Hooft-prijs 2021 voor poëzie aan Alfred Schaffer vindt plaats op 9 september om 20:00 uur in een uniek online programma op literatuurmuseum.nl, met veel ruimte voor muziek en poëzie.

‘Alfred Schaffer is een dichter die zonder met modes mee te waaien midden in deze tijd staat’

P.C. Hooft-prijs

Alfred Schaffer (1973) ontvangt de P.C. Hooft-prijs 2021 voor poëzie uit handen van bestuursvoorzitter Maaike Meijer. Via literatuurmuseum.nl is vanaf 20.00 uur een afwisselend programma te volgen dat wordt gepresenteerd door schrijver en performer Babs Gons. Schaffer komt zelf uitgebreid aan het woord.  

 

De P.C. Hooft-prijs 2021 voor het oeuvre van Alfred Schaffer is in december 2020 reeds toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Jeroen Dera, Janita Monna (voorzitter), Ester Naomi Perquin, Carl De Strycker en Michael Tedja. Volgens hen is Schaffer een dichter die zonder met modes mee te waaien midden in deze tijd staat. De 47-jarige dichter is de eerste laureaat die in de 21ste eeuw debuteerde, namelijk met Zijn opkomst in de voorstad (2000). Schaffer heeft inmiddels tien bundels gepubliceerd; dit jaar verscheen Wie was ik. Zijn werk werd meermalen bekroond, onder andere met de Awater Poëzieprijs, de Jan Campert-prijs en de Herman de Coninckprijs. Hij is als lector Nederlands verbonden aan de Stellenbosch University en schrijft poëziekritieken in De Groene Amsterdammer

 

Uitreiking

Voor de tweede keer is de uitreiking van de P.C. Hooft-prijs door elke literatuur- en cultuurliefhebber te volgen. De uitzending via literatuurmuseum.nl omvat naast het interview met Schaffer ook muziek van Izaline Calister, poëzie door Antjie Krog en een ode van Ellen Deckwitz. Verder reageren liefhebbers van Schaffers werk, onder anderen Rodaan Al Galidi en Tom Lanoye, op zijn gedichten. 

 

 

Over de P.C. Hooftprijs

De P.C. Hooftprijs bestaat al sinds 1947, het jaar waarin de driehonderdste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft werd herdacht. De prestigieuze oeuvreprijs wordt jaarlijks toegekend aan Nederlandse schrijvers voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza en poëzie. Recente eerdere laureaten in de categorie poëzie zijn: Nachoem Wijnberg (2018), Anneke Brassinga (2015), Tonnus Oosterhof (2012) en Hans Verhagen (2009). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000. Het secretariaat van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde wordt gevoerd door het Literatuurmuseum, dat ook de uitreiking organiseert.