24 augustus 2022

Rappen, dichten, gokken en verleiden in het museum

De nieuwe tentoonstelling Back Street in het Literatuurmuseum is een literair avontuur voor Young Adults. Jongeren ontdekken, beleven en maken verhalen om zo de kracht van literatuur te ervaren.

Kom naar het gratis festival BookTok Live op vrijdag 16 september

Tickets

Jongeren vanaf 14 jaar dompelen zich onder in een andere wereld. Zij gokken op literaire verhalen in het casino, maken kennis met hedendaagse schrijvers in de Gym, leren verleiden met taal in de Limousine of geven zich bloot in het spel de Tattoo Shop.

 

‘Literatuur zet aan het denken. Over jezelf, anderen en de wereld om je heen. Dat willen we ook in Back Street bereiken, bijvoorbeeld door jongeren zelf een spoken word-act te laten maken over actuele thema’s zoals klimaat en gender’, zegt directeur Aad Meinderts.

 

De opening vindt plaats op vrijdagavond 16 september tijdens het gratis festival BoekTok Live dat ook de aftrap is van de Boekenweek van Jongeren. 

 

10 uitdagende games 

Back Street leidt de jongeren via donkere steegjes naar tien verschillende ruimtes. In de Bunker komen ze in een escaperoom van spannende verhalen terecht en bij de Bakfiets worden de bezoekers uitgedaagd een eigen song of rap te maken. In de Tattoo Shop geven jongeren zichzelf bloot door te reageren op situaties uit Young Adult-boeken, met thema’s als huiselijk geweld, drugs, pesten en eenzaamheid. Op basis van hun keuzes wordt een persoonlijke tatoeage op hun arm getoond. In de Gym draait het om jezelf durven zijn. Via passages uit boeken komen jongeren in aanraking met diverse schrijvers. ‘Tijdens de testperiode hebben we gemerkt dat zowel de inhoud als de vormgeving van de expositie bij de doelgroep tot de verbeelding spreken’, aldus Meinderts.  

 
Young Adult-boeken 

In de tien interactieve spellen komen voor jongeren herkenbare thema’s aan de orde en ze maken kennis met vele soorten teksten: van biografieën tot spoken word en van poëzie tot graphic novels. Meinderts: ‘Bij de selectie is vanzelfsprekend rekening gehouden met diversiteit en inclusiviteit. We hebben gewerkt met een uitgebreid contentteam van onder anderen spoken word-artiesten, schrijvers, dichters, onderwijsspecialisten en natuurlijk jongeren, zodat we zeker weten dat élke jongere zich in teksten herkent of zich daartoe aangetrokken voelt. De lijst is lang en omvat onder andere boeken van Khalid Boudou, Marieke Lucas Rijneveld, Jason Reynolds en Angie Thomas en gedichten van Gershwin Bonevacia en Elten Kiene.’ 

 

Na een bezoek aan Back Street krijgt iedereen per e-mail persoonlijke boekentips toegestuurd, gebaseerd op zijn spelervaring in de tentoonstelling.


BoekTok Live: gratis festival 

Voor iedereen vanaf 14 jaar organiseren de Stichting CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) en het Literatuurmuseum gezamenlijk het gratis festival BoekTok Live op vrijdagavond 16 september van 19.00 tot 22.30 uur.

 

Tijdens dit festival wordt de tentoonstelling Back Street geopend, vindt de aftrap plaats van de Boekenweek van Jongeren en vormt de uitreiking van het Beste Boek voor Jongeren 2022 een feestelijk moment. Tijdens het festival zijn 3PAK-auteurs Chinouk Thijssen, Daan Heerma van Voss en Gerschwin Bonevacia aanwezig en er zijn schrijversoptredens en workshops van onder anderen Elten Kiene, Khalid Boudou en Margje Woodrow. Ook kunnen jongeren populaire BookTokkers ontmoeten, zoals Soraya Riem (@sorayariem.psd) en Noah de Campos Neto (@jetweedevader).

 

Het festival is gratis te bezoeken, maar jongeren wordt gevraagd wel een kaartje te reserveren via deze link.