Vaste tentoonstelling
Ontdek in de Galerij aan de hand van elf thema’s hoe literatuur nauw verbonden is met zowel de maatschappij als ons persoonlijk leven. In het vaste deel van de galerij draait het om de thema’s volwassen worden, geloof, dood, het doorbreken van seksuele taboes, migratie, klein burgerlijkheid en vechten tegen onrecht, en is er aandacht voor de invloed die literatuur heeft op de politiek. Ook wordt ingegaan op de Tweede Wereldoorlog, literaire erkenning en de commerciële kant van schrijven.
Alle thema’s worden geïllustreerd aan de hand van bijzondere voorwerpen, geluidsfragmenten en handschriften uit het archief. Bekijk de velletjes en notitieblokken waarop schrijvers hun eerste invallen vastlegden, hoor Marga Minco en J.C. Bloem lezen uit eigen werk en zie het zalmroze carnavalskostuum waarin Louis Couperus zich overgaf aan de ‘schitterende dwaasheid van Nice’.
Canon-museum
Het museum is aangesloten bij de Canon van Nederland. Hierin staan 50 personen en gebeurtenissen (zogenaamde ‘vensters’) centraal die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van ons land. In de Galerij vind je documenten die de verhalen bij deze personen of gebeurtenissen vertellen. Benieuwd welke? Bezoek het museum of kijk op de
Wisselende exposities
Wel verdiend, niet ontvangen
Met deze online en fysieke expositie wil het museum aanzetten tot reflectie en discussie over het feit dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn bij literaire prijzen, én vooral de oeuvres van enkele vrouwelijke auteurs in de spotlight zetten. Een onafhankelijke jury – bestaande uit Karin Amatmoekrim, Jacqueline Bel, Yra van Dijk, Jos Joosten en Mathijs Sanders – heeft een overzicht samengesteld van 33 overleden schrijfsters die deze prestigieuze prijs verdiend, maar niet ontvangen hebben.
Het Conversatiestuk
Op een doek van 2,30 bij 1,90 meter zijn de negen schrijvers herkenbaar vastgelegd, in een vervreemdend kleurenpalet. De geportretteerden debuteerden allemaal in dit millennium en laten een nieuw geluid horen. De nadruk ligt in dit schilderij niet op de afzonderlijke individuen, maar op het gezamenlijke gesprek.
Van Enckevort maakte Het Conversatiestuk in opdracht van het Literatuurmuseum, dat een moderne en vrouwelijke tegenhanger wilde hebben van het in 2019 aangekochte schilderij De Herenclub van Kik Zeiler, met Harry Mulisch als stralend middelpunt. Een ‘Damesclub’ met een middelpunt is het niet geworden, maar een weergave van een vriendenkring die verder reikt dan de fysieke begrenzing van het doek.
Schrijvende families
Ter gelegenheid van de Boekenweek 2024 besteedt het museum aandacht aan schrijvende families. In de Nederlandse literatuur zijn diverse gezinnen met schrijftalent te vinden: broers en zussen, ouders en hun kinderen en natuurlijk zijn er schrijvende geliefden. Duik mee in de collectie van het museum en ontdek meer over Nederlandse schrijvende families, zoals de Van het Reves, Abel J. en Judith Herzberg, en Marga Minco en Bert Voeten. En natuurlijk de Chabotten!
Een lust voor het oog
September 2024 neemt het museum afscheid van zijn directeur Aad Meinderts, die dan met pensioen gaat. Meinderts was de grondlegger van het Kinderboekenmuseum en mede dankzij hem groeide het museum uit tot hét nationale instituut voor kinderboekenillustraties.
Meinderts dook het archief in en koos uit de immense collectie zijn persoonlijke favorieten. Hoe verschillend de hier getoonde werken ook zijn, ze hebben één ding gemeen: ze zijn stuk voor stuk een lust voor het oog.