Vaste tentoonstelling
In de Galerij ontdek je hoe literatuur verweven is met onze samenleving en persoonlijke levens, aan de hand van thema’s als religie, erfgoed, opgroeien, seks, grenzen verleggen, de dood, migratie, kleinburgerlijkheid, strijd tegen onrecht en de invloed van literatuur op de politiek. Ook komen onderwerpen als de Tweede Wereldoorlog, literaire erkenning en de commerciële kant van het schrijverschap aan bod.
Alle thema’s worden in beeld gebracht met unieke en bijzondere objecten, geluidsfragmenten en handschriften uit het archief. Bekijk de dunne bladzijden van de notitieboekjes waarin schrijvers hun eerste inzichten vastlegden, luister naar Marga Minco en J.C. Bloem die voorlezen uit eigen werk, en bewonder het roze carnavalskostuum waarin Louis Couperus zich overgaf aan de ‘schitterende dwaasheid van Nice’.
Canonmuseum
Het museum is aangesloten bij de Canon van Nederland. De Canon neemt je mee langs 50 vensters met personen, gebeurtenissen en objecten die samen onze geschiedenis vertellen. In de Galerij zijn enkele sleutelstukken te vinden: documenten die het verhaal achter een aantal van deze vensters belichten.
Het dossier Fabriekskinderen van J.J. Cremer, bij het venster De Kinderwet van Van Houten
De cahiers van Anton de Kom, bij het venster Anton de Kom
Het kampdagboek van Babs van Wely, bij het venster Tweede Wereldoorlog
De verzetsuitgave De achttien doooden van Jan Campert, bij het venster Tweede Wereldoorlog
Daarnaast zijn in de tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt enkele sleutelstukken te zien. Wil je meer weten over de Canon, sleutelstukken en activiteiten? Bezoek dan https://www.canonvannederland.nl/
Tijdelijke tentoonstellingen
Wel verdiend, niet ontvangen
Vrouwen en literaire erkenning: het blijft een lastig onderwerp. Vrouwelijke auteurs winnen aanzienlijk minder vaak literaire prijzen dan hun mannelijke collega’s.
Met deze online en fysieke tentoonstelling wil het museum bezoekers uitnodigen om na te denken over en in gesprek te gaan over de ondervertegenwoordiging van vrouwen in het literaire prijzencircuit. Daarnaast werpt de tentoonstelling een spotlight op het oeuvre van vijf vrouwelijke auteurs.
90x Boekenweek: Literatuur op de rode loper
In 2025 vindt de 90ste editie van de Boekenweek plaats: een uitgelezen moment voor het museum om een tentoonstelling samen te stellen over het ontstaan van de week, de speciale Boekenweekgeschenken, het Boekenbal en natuurlijk de relletjes. Van de voorloper van het allereerste Geschenk en het manuscript van Hella S. Haasses Oeroeg tot de (aan)tekeningen van geschenkauteur 2025, Gerwin van der Werf: je vindt er alles over in 90x Boekenweek - Literatuur op de rode loper.
Aanbevolen leeftijd: 18+