Wim
Hofman

2013

Max Velthuijs-prijs
Wim Hofman heeft de Max Velthuijs-prijs 2013 voor kinderboekenillustraties gekregen. De feestelijke uitreiking vond plaats op 19 september 2013 in het Literatuurmuseum.

Deze driejaarlijkse oeuvreprijs is in 2006 ingesteld ter bekroning van het werk van een Nederlandse illustrator. De Max Velthuijs-prijs 2013 voor het gehele oeuvre van Wim Hofman (Oostkapelle, 1941) is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Annemarie Terhell (voorzitter), Thé Tjong-Khing, Klaas Verplancke, Helen van Vliet en Fred Wartna. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000, gelijk aan de P.C. Hooft- en de Theo Thijssen-prijs.

 

Dubbeltalent Wim Hofman is als illustrator en schrijver vaak bekroond, onder andere met griffels en penselen. In 1991 ontving hij als schrijver voor zijn gehele oeuvre de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Zijn illustraties zijn voor het leeuwendeel opgenomen in de collectie van het Literatuurmuseum.

 

Recente eerdere laureaten zijn Thé Tjong-Khing (2010) en Mance Post (2007).

Wim Hofman ontvangt de Max Velthuijs-prijs in het Literatuurmuseum in Den Haag. Foto: Mylène Siegers.

Fragmenten uit het juryrapport

 

Hofman kiest in zijn avontuurlijke illustraties altijd consequent voor het perspectief van het kind en verkent de grenzen tussen geestigheid en grimmigheid, tussen beklemming en bevrijding, tussen tekst en tekening, tussen dienstbaarheid en eigenzinnigheid, illustratie en vrije kunst.

 

Hofmans werk gaat om verbazing, om bezieling, om het ervaren van vrijheid door verbeelding. Hij maakt beelden die schuren, werpt weerhaakjes uit die scherp genoeg zijn om stevig vast te haken, een mensenleven lang.

 

Uitreiking

De feestelijke uitreiking vond plaats op 19 september 2013 in het Literatuurmuseum (toen nog Letterkunding museum).

 

Credits portretfoto: Mylène Siegers  / Literatuurmuseum

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum