Philip
Hopman

2022

Max Velthuijs-prijs
Philip Hopman heeft de Max Velthuijs-prijs 2022 voor kinderboekenillustraties gekregen. De feestelijke uitreiking vond plaats op 17 november 2022 in Den Haag..

Philip Hopman illustreerde vele kinder- en jeugdboeken van Nederlandse en buitenlandse auteurs, onder wie Hans Hagen, Ted van Lieshout, Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt. Zijn oeuvre is nu bekroond met de Max Velthuijs-prijs, een prijs die één keer in de drie jaar wordt uitgereikt.

 

Sinds het bericht dat de Max Velthuijs-prijs aan hem is toegekend, flitste Philips hele carrière in zijn gedachten voorbij. ‘Alle dieptepunten, mijn begintijd, alle gehannes en gedachtes van ‘ik houd ermee op’. Ik dacht aan de eerste boekjes die ik maakte, heel erg onder invloed van Thé Tjong-Khing. Ik kom van ver, maar ik ben altijd doorgegaan. Deze prijs betekent dan ook heel veel, ik ben echt euforisch.’ 

 

Het plezier in zijn werk komt de laatste jaren voor een groot deel door het succes van de prentenboekenreeks Boer Boris. ‘Dat is een heel fijne samenwerking met Ted van Lieshout. We krijgen veel positieve feedback van ouders en grootouders. Kinderen verliezen zich niet alleen in de verhalen en de tekeningen, maar de boekenserie stimuleert ook om zelf te gaan lezen. Ik vind het bijzonder dat ik mijn talent daarvoor in kan zetten.’

 

Boer Boris

Fragment uit het juryrapport

De Max Velthuijs-prijs 2022 voor het oeuvre van Philip Hopman is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Gerlien van Dalen, Edward van de Vendel, Ludwig Volbeda, Sylvia Weve en Wieteke van Zeil (voorzitter). Ze omschrijven Hopman als een vakman die vele stijlen en perspectieven aankan en daarbij altijd een eigen signatuur heeft:

 

Hij illustreert met vaart en spitsvondige details, die vaak op zichzelf al een verhaal vormen. Hij is een illustrator met een tekenhand, zoals sommige mensen een talenknobbel hebben, een illustrator bovendien die nergens voor terugdeinst. Hij durft technisch moeilijke composities aan, zowel wat betreft details als abstracties, kleur, diepte en driedimensionaliteit.

 

Uitreiking

Het Literatuurmuseum organiseerde de feestelijke uitreiking op 17 november in Den Haag. Ted van Lieshout sprak de lofrede uit en Hopman verzorgde zelf een verrassend muzikaal optreden. 

 

Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000,- en de laureaat ontvangt daarnaast een oorkonde en een beeldje van Kikker, Velthuijs’ bekendste verhaalfiguur.

 

Eerdere laureaten van de prijs zijn Mance Post (2007), Thé Tjong-Khing (2010), Wim Hofman (2013), Dick Bruna (2016) en Sylvia Weve (2019).

 

Philip Hopman met de Max Velthuijs-prijs. Foto: Mylène Siegers

Tentoonstelling

Naar aanleiding van deze bekroning brengt het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum vanaf zomer 2023 de tentoonstelling Philip Hopman – In beeld. Hierin toont het museum een selectie originele illustraties uit Hopmans archief dat hij bij het museum heeft ondergebracht. Eerder werkte Hopman mee aan de vaste tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt en maakte hij schilderingen voor de Kinderboekenambassade die in het museum gevestigd is.

 

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum