Max Velthuijs
prijs

De Max Velthuijs-prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Aan de Max Velthuijs-prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. De winnaar ontvangt daarnaast een oorkonde en een beeldje van kikker, Velthuijs’ bekendste verhaalfiguur.

 

 

De prijs

De Max Velthuijs-prijs is in oktober 2006 ingesteld door Maria van der Hoeven, de toenmalige minister van OCW. Op 20 september 2007 werd de prijs voor het eerst uitgereikt in het Literatuurmuseum in Den Haag, aan Mance Post. 

 

Het initiatief kwam van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde, daartoe geadviseerd door de huidige directeur van het Literatuurmuseum, Aad Meinderts. Deze illustratorenprijs wordt gezien als het sluitstuk van de emancipatie van het Nederlandse kinderboek.

 

 

Max Velthuijs

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – Den Haag, 25 januari 2005) was de jongste in een gezin met vier kinderen. Zijn ouders waren allebei onderwijzer. Hij bezocht de handelsschool en werkte in een hoedenwinkel. Tot zijn vreugde kon hij in 1944 een opleiding tot ontwerper/schilder gaan volgen aan de Arnhemse Academie voor de Beeldende Kunsten, maar al snel hielden die lessen op omdat Arnhem vanwege de oorlog werd ontruimd. Hij voltooide zijn opleiding dus niet.

 

 

Vanaf 1962 maakte Max Velthuijs illustraties voor kinderboeken. Later schreef hij ook zelf teksten bij eigen tekeningen. Vanaf de jaren tachtig maakte hij prentenboeken en verwierf hij grote bekendheid met zijn verhalen over Kikker, waarvoor hij verschillende Gouden en Zilveren Penselen en Griffels ontving. In 2003 verscheen Ik bof dat ik een Kikker ben, een biografie van Max Velthuijs, geschreven door Joke Linders.

 

 

 

Portretfoto: © Klaas Koppe

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum