Wim
Hofman

2013

Max Velthuijs-prijs
Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 22 april 2013 besloten de Max Velthuijs-prijs 2013 toe te kennen aan Wim Hofman.

Deze driejaarlijkse oeuvreprijs is in 2006 ingesteld ter bekroning van het werk van een Nederlandse illustrator en is uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum, op donderdag 19 september 2013.

 

De Max Velthuijs-prijs 2013 voor het gehele oeuvre van Wim Hofman (Oostkapelle, 1941) is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Annemarie Terhell (voorzitter), Thé Tjong-Khing, Klaas Verplancke, Helen van Vliet en Fred Wartna. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000, gelijk aan de P.C. Hooft- en de Theo Thijssen-prijs.

 

Dubbeltalent Wim Hofman is als illustrator en schrijver vaak bekroond, onder andere met griffels en penselen. In 1991 ontving hij als schrijver voor zijn gehele oeuvre de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Zijn illustraties zijn voor het leeuwendeel opgenomen in de collectie van het Literatuurmuseum.

 

Recente eerdere laureaten zijn Thé Tjong-Khing (2010) en Mance Post (2007).

Wim Hofman ontvangt de Max Velthuijs-prijs in het Literatuurmuseum in Den Haag. Credits foto: Mylene Siegers.

Fragment uit het juryrapport

‘Hofman kiest in zijn avontuurlijke illustraties altijd consequent voor het perspectief van het kind en verkent de grenzen tussen geestigheid en grimmigheid, tussen beklemming en bevrijding, tussen tekst en tekening, tussen dienstbaarheid en eigenzinnigheid, illustratie en vrije kunst.’


‘Hofmans werk gaat om verbazing, om bezieling, om het ervaren van vrijheid door verbeelding. Hij maakt beelden die schuren, werpt weerhaakjes uit die scherp genoeg zijn om stevig vast te haken, een mensenleven lang.’

 

 

 

Credits portretfoto: Mylene Siegers / Literatuurmuseum

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum