Dick
Bruna

2016

Max Velthuijs-prijs
Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft dinsdag 15 maart 2016 besloten de Max Velthuijs-prijs 2016 toe te kennen aan Dick Bruna.

De Max Velthuijs-prijs 2016 voor het gehele oeuvre van Dick Bruna (Utrecht, 1927) is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Annelies Fontijne (voorzitter), Carll Cneut, Gert Gerrits, Wim Hofman en Gioia Smid. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000, gelijk aan de P.C. Hooft- en de Theo Thijssen-prijs.

 

Dick Bruna is vele malen bekroond en vele exposities werden aan zijn werk gewijd. Zijn werk is opgenomen in de collecties van het Centraal Museum Utrecht en het Rijksmuseum Amsterdam.

 

Recente eerdere laureaten zijn Wim Hofman (2013), Thé Tjong-Khing (2010) en Mance Post (2007).

Irene de Jongh neemt namens haar man Dick Bruna de Max Velthuijs-prijs in ontvangst. Credits foto: Mylene Siegers.

Fragment uit het juryrapport

‘Bruna is de meester van de klare lijn. Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken. Het ogenschijnlijk gemak waarmee hij ruimte in een perspectiefloos vlak brengt is ongeëvenaard. De eenvoud van zijn werk is betoverend. Het vereist een groot talent om werk van deze kwaliteit te maken. Bruna is zich blijven verbeteren door niet aflatend te zoeken naar het juiste evenwicht in de compositie. Hij heeft telkens de grens opgezocht in zijn streven naar een nog eenvoudiger vorm. Zijn doelgerichte werkwijze dwingt grote bewondering af.’

Uitreiking

De prijs is uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum in Den Haag. Bruna’s vrouw, Irene de Jongh, nam de prijs namens hem in ontvangst. 

 

 

 

Credits portretfoto: Mercis

Word vriend van het museum en maak nieuwe tentoonstellingen mogelijk! Help het museum