Terug Online exposities Zoeken

Alison Korthals Altes

(1936-2023)

Illustrator én goede vriendin van Godfried Bomans, maar ook schrijfster van gedichten waarvoor je de term ‘gedichtjes’ best mag gebruiken en van een boek waarin ze vertelt over de periode dat ze in coma lag, en hoe ze daarvan herstelde: Uit coma. Ook verzorgde Alison Korthals Altes illustraties en belettering bij verhalen en artikelen in de Donald Duck en Margriet, en misschien kennen de meeste mensen dat werk wel het best.

De afbeelding toont een kunstzinnig portret van Alison Korthals Altes. Gemaakt door: Aleid Slingerland
Vervaardigd 1969
Techniek Olieverf op doek
Afmetingen 70 x 100 cm

Alison Korthals Altes

door Aleid Slingerland (1919-2010)

‘Vriendinnen van Bomans’, kopt De Telegraaf in 1983 boven een artikel over Alison Korthals Altes en Aleid Slingerland. Beiden exposeren, Korthals Altes in de Hilton Art Gallery met bloemmotieven. Aleid Slingerland, door de Privé ooit ‘schilderes van de prominenten’ genoemd, voor wie ‘auteurs, acteurs en actrices, ambassadeurs, musici en voorname leden van de internationale adel’ uren naar een onzichtbare einder staarden, toont in het gemeentehuis van Bennenbroek haar landschappen. ‘Het leuke is’, aldus de krant, ‘dat de dames zich allebei hebben laten inspireren door Godfried Bomans’. Die is dan al ruim tien jaar dood.

In de jaren zestig illustreerde Korthals Altes Bomans’ Sprookjesboek, dat 24 van zijn sprookjes bevat. In twee illustraties verwerkte ze een portretje van Bomans. Ook enkele andere titels van hem, waaronder De sproetenprinses en De vijvervrouw, voorzag ze van illustraties. Later zou ze een eigen sprookjesboek, De Tovenaar vertelt maken, waarvoor ze zowel de tekst als tekeningen verzorgde. Het was Bomans die haar adviseerde geen filosofie te gaan studeren, omdat dan het spontane van haar kunst zou verdwijnen. Volgens De Telegraaf is ze echter later alsnog filosofische gedichtjes gaan schrijven, met name over de liefde.

Het is vast geen toeval dat dit portret door Aleid Slingerland vele tinten blauw bevat, het is de favoriete kleur van Korthals Altes en ook in haar eigen beeldend werk is blauw vaak te zien.

Aardig detail: op een van de portretten die Aleid Slingerland van Bomans maakte, nam ze een illustratie op die Korthals Altes had gemaakt bij het sprookje ‘De vijvervrouw’ van hun gemeenschappelijke vriend.