Terug Online exposities Zoeken

Han Lammers

(1931-2000)

Johan Christiaan Jan (Han) Lammers was van 1957 tot 1964 journalist bij het Algemeen Dagblad. Hij trad in 1960 toe tot de redactie van Podium maar zijn toekomst lag elders, namelijk in de politiek. Hij zou in 1986 de eerste commissaris van de Koningin van de provincie Flevoland worden.

De afbeelding toont een kunstzinnig portret van Han Lammers. Gemaakt door: Willem Schrofer
Vervaardigd 1961
Techniek Olieverf op doek
Afmetingen 64 x 49 cm

Han Lammers

door Willem Schrofer (1898-1968)

Het atelier van de Haagse schilder Willem Schrofer was een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, ontwerpers en schrijvers. Schrofer was bevriend met diverse redactieleden van het roemruchte tijdschrift Podium, onder wie Gerrit Borgers, redactiesecretaris en voorzitter van het stichtingsbestuur. Op instigatie van Borgers maakte Schrofer in 1961 een schilderij van de toenmalige redactie. Vooraf maakte hij enkele voorstudies, waarvan dit er een is.

Han Lammers was hier net toegetreden tot de redactie en hij en de andere nieuwkomer H.J.A. Hofland zouden hun polemische vaardigheden nu ook als redactieleden inzetten. Lammers schreef sinds 1958 al kronieken voor Podium. In 1963 zou hij overstappen naar De Gids en in 1964 werd hij ook redacteur van De Groene Amsterdammer, waarin hij sinds 1960 een vaste column had. Hierin was hij erg kritisch over de gevestigde orde in Nederland en bestreed hij het misbruik van de democratie door de macht.

In 1966 zou hij lid geworden van de PvdA en een van de voormannen worden van Nieuw Links. Zijn politieke bemoeienissen zouden echter het einde worden van zijn journalistieke loopbaan. Maar niet alleen als journalist, ook als politicus en bestuurder zou hij anderen aanspreken op universele waarden als rechtvaardigheid en medemenselijkheid. Lammers overleed in 2000.