Terug Online exposities Zoeken

Jan Mulder

(1945)
Lang voordat Jan Mulder een beroemdheid werd als ‘sidekick’ bij diverse talkshows, was hij al schrijver en columnist. En in die rollen verwoordde hij zowel zijn bewondering als ergernis over de wereld met grote virtuositeit. Mulder was lange tijd iemand van de korte baan, maar ontpopte zich langzaam maar zeer zeker ook tot een ongewone romanschrijver.
De afbeelding toont een kunstzinnig portret van Jan Mulder. Gemaakt door: Jan Vanriet
Vervaardigd 1993
Techniek Olieverf op doek
Afmetingen 64 x 64 cm

Jan Mulder

door Jan Vanriet (1948)

Johan (Jan) Mulder  is ex-profvoetballer (Ajax, Anderlecht, Nederlands elftal), columnist, schrijver, acteur en televisiepersoonlijkheid. In 2018 verscheen Liefde & aardbevingen, een roman waarin het fictieve Groningse aardgasdorpje Huile centraal staat.

In het jaar dat dit portret van Jan Mulder gemaakt werd, portretteerde Jan Vanriet ook Remco Campert. Niet voor niets in dezelfde stijl, want in de jaren 1990 vormden ze een illuster duo. Ze toerden met hun theatervoorstelling door het land sinds 1989, na een eerste gezamenlijk podiumoptreden in Deelder spreekt: de theatershow van dichter Jules Deelder. Campert en Mulder zijn bevriend sinds eind jaren zeventig.

Bovendien hadden ze van 1996 tot 2006 hun dagelijkse column ‘CaMu’ in de Volkskrant, ze traden op in een Postbank-reclame – Jan Mulder in leeuwenpak boven op de auto van Remco (die helemaal niet kon autorijden) – en schreven in 1999 samen het Boekenweekessay Familie-album.

Ook schreven ze in 2004 het Groot Dictee der Nederlandse Taal, waarin een ‘comicus’ en een zwaluw figureerden en twee bekende Campertpersonages: drs. Mallebrootje (Tweede-Kamerlid uit Elst) en het jonge ding uit de achterban.

Jan Vanriet  is een groot portrettist en werkte onder andere intensief samen met Benno Barnard en Cees Nooteboom. Zijn poëzie verscheen bij de uitgeverijen Manteau en Hollands Diep en in 2018 verscheen Radeloos geluk - een egodocument over zijn veelzijdig, geëngageerd kunstenaarsleven.