Zoeken

Aleid Truijens

(1955)
Ze heeft enkele romans op haar naam staan, maar Aleid Truijens is toch het bekendst als biograaf van F.B. Hotz en Hella S. Haasse. De meeste lezers heeft ze in de Volkskrant, waarvan ze sinds 1996 redacteur en columnist is.
De afbeelding toont een kunstzinnig portret van Aleid Truijens. Gemaakt door: Frits Woudstra
Vervaardigd 2005
Techniek Acryl op doek
Afmetingen 60 x 40 cm

Aleid Truijens

door Frits Woudstra (1956)

Volkskrant-redacteur, literair criticus en journalist Aleid Truijens is de biografe van Hella S. Haasse. Ook voltooide ze in 2011 haar biografie van schrijver en jazzmusicus F.B. Hotz, Geluk kun je alleen schilderen. Passend, want door Hotz’ bundel Dood weermiddel en andere verhalen was ze als student Nederlands ‘onmiddellijk en voorgoed betoverd’: ‘Ik was 22 en het was het beste dat ik tot dan toe gelezen had.’ Als journalist interviewde ze hem, best een unicum want hij schuwde de publiciteit, en besprak ze zijn boeken. ‘Om het eens meisjesachtig te zeggen: hij bleef mijn lievelingsschrijver.’ Toen Frits Woudstra haar portretteerde – hij baseerde zich op een bestaande auteursfoto – bevond ze zich in de researchfase. Speciaal lastig bij Hotz was dat zijn zuster Atie, bij wie hij 36 jaar had gewoond, op zijn verzoek bijna al zijn documenten vernietigde: manuscripten, brieven, agenda’s en dagboeken.  

Truijens besprak voor de Volkskrant en NRC talloze oeuvres en boeken, en maakte in 2004 haar eigen literaire debuut met het aangrijpende Geen nacht zonder, een roman over een jongetje dat leukemie krijgt en de weerslag die dat heeft op het gezin. In 2007 verscheen de roman Vriendendienst.

Behalve over literatuur schreef ze over opvoeden en educatie, in de krant en in haar boek Opvoeden uit 2012. ‘Verfrissend om te lezen dat de meeste ouders het helemaal niet zo slecht doen met hun kinderen,’ schreef het Noordhollands Dagblad.