Zoeken

Marcel van Roosmalen

(1968)

Marcel van Roosmalen is schrijver, columnist, radio- tv-, en podcastmaker. Kortom, iemand die in het medialandschap van het eerste kwart van deze eeuw flink aanwezig is, zonder nadrukkelijk de rol van ‘schrijver’ in te nemen. Vooral zijn reportages zijn genadeloos in hun koele beschrijving van de werkelijkheid.

De afbeelding toont een kunstzinnig portret van Marcel van Roosmalen. Gemaakt door: onbekende maker
Vervaardigd ongedateerd
Techniek Verf op paneel
Afmetingen 36,5 x 56,5 cm

Marcel van Roosmalen

door onbekende maker

In 2006 publiceerde Marcel van Roosmalen de roman Wij Weten Heus Wel Hoe Laat Het Is, over een jongeman die links is omdat zijn vrienden dat ook zijn, maar die probeert dichter te worden. De toon is licht en humoristisch, een stijl die Van Roosmalen ook in zijn reportages hanteert. Of het nu gaat over de jaarcijfers van ABN of de buurtsuper om de hoek, alles schrijft hij op met grote nuchterheid en veel relativering. Hij wordt gewaardeerd als reportageschrijver en chroniqueur, en is zelf ook onderwerp van reportages. Zo ging Volkskrant Magazine met hem mee tijdens een rijles, waarbij Van Roosmalen de interviewer aanspoort: ‘Dat zou goed zijn: als je vijf keer opschrijft dat ik zeg dat je de vrije hand hebt.’

Over dit portret van Van Roosmalen is maar weinig bekend, zoals bijvoorbeeld de identiteit van de maker. De manier waarop het portret ontdekt werd en in het Literatuurmuseum belandde, past wel bij de altijd wat nonchalante manier waarop Van Roosmalen beschrijft wat hem overkomt.  Het was namelijk een stagiair van het museum die voor het eerst hoorde over het bestaan. Op haar dagelijkse reis van Utrecht naar Den Haag luisterde ze onder andere naar de podcast van Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries: Radio Romano. Eva Reede: ‘In één van de afleveringen had Marcel als signalement een schilderij van zichzelf meegenomen dat iemand had gevonden in een weggeefwinkel en hij wilde dat “verpatsen”. Zo’n schilderij hoort natuurlijk in ons museum thuis, dus heb ik contact opgenomen.’ Ze kreeg een telefoontje van Radio Romano, zat live in de podcast, waarna de afspraak werd gemaakt om het schilderij op te halen. Ook de overhandiging zat in de uitzending.