27 juni 2023

Constantijn Huygens-prijs 2023 voor Anjet Daanje

De Constantijn Huygens-prijs 2023, de jaarlijkse prijs voor een literair oeuvre en een van de vijf Haagse Literatuurprijzen, is toegekend aan Anjet Daanje. Het Literatuurmuseum organiseert de uitreiking van de prijs in samenwerking met Internationaal Literatuurfestival Writers Unlimited op zondag 21 januari 2024.

Anjet Daanje (1965, pseudoniem van Anjet den Boer) debuteerde in 1993 met de roman Pianomuziek in de regen. Daarna bouwde zij aan een literair universum dat wat betreft spanwijdte en verteldrift zijn gelijke niet kent. De jury is onder de indruk van de overweldigende kracht van dit eigenzinnige oeuvre. 

 

Het oeuvre van Daanje bestaat uit romans, scenario’s, novellen en een bundel met vertaalde en eigen gedichten. De herinnerde soldaat (F. Bordewijk-prijs 2020) betekende haar doorbraak naar een groot publiek. Met Het lied van ooievaar en dromedaris (Boekenbon Literatuurprijs 2022; Libris Literatuur Prijs 2023) verlegde zij de grenzen van de historische roman. Haar boeken tonen de macht van de verbeelding en zitten dicht op de huid van onze tijd. 

 

Meer over de Constantijn Huygens-prijs en de andere Haagse Literatuurprijzen

Lees meer

Juryvoorzitter Aad Meinderts belde Daanje om haar het goede nieuws te brengen en zei dat hij zich enigszins beschroomd voelde, omdat zij al zo veel gelauwerd is en al dat gedoe maar zozo lijkt te vinden. Daarop reageerde Daanje: ‘De Constantijn Huygens-prijs is fantastisch, die wil ik graag hebben.’ Enigszins beduusd voegde ze daaraan toe: ‘Ik dacht dat je daar minstens 70 voor moest zijn!’ 

 

Naast Meinderts bestond de jury uit: Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever.

 

De prijs bedraagt € 12.000,-. Meer informatie over de Haagse Literatuurprijzen en de Constantijn-Huygensprijs is te vinden op literatuurmuseum.nl/literatuurprijzen